När tv-apparater får fullfjädrade operativsystem och kan installera appar och surfa på nätet blir de också sårbara för skadeprogram och hack. Förra året visade en forskare på Symantec hur Android TV teoretiskt kan infekteras med ransomware, och bara ett par månader senare har det blivit verklighet.

Darren Cauthon, en utvecklare i Kansas, skriver på Twitter hur en släkting laddade ner och installerade en app på sin LG-tv, varpå den låstes och visade ett meddelande utformat som om det kom från FBI och påstod att de måste böta 500 dollar för att låsa upp tv:n.

Att nollställa mjukvaran visade sig bli rejält krångligt. LG:s support ville först skicka en tekniker som skulle kosta över 3 000 kronor. Efter mycket om och men fick han en speciell knappkombination att använda för att starta tv:n i återhämtningsläge från vilket han kunde radera användarvolymen och därmed nollställa tv:n.

I det här fallet var inte ett ett krypterande skadeprogram, vilket skulle kunna ställa till med betydligt mer skada om du till exempel har en extern hårddisk med bilder eller filmer ansluten.