För fem år sedan kom Gravity Rush till den sorgligt bortglömda Playstation Vita. Spelet möttes av hyllningar och klassas än i dag som en av den bärbara enhetens absolut bästa titlar. Tyvärr märktes det inte på försäljningssiffrorna. Förra året fick äventyret ändå en välförtjänt andra chans på Playstation 4 – men inte heller då blev det någon framgång på topplistorna. Det hindrade lyckligtvis inte Sony från att knåpa ihop en uppföljare som är större, bättre och roligare.

Gravity Rush Bild 1

Börja på två
I Gravity Rush 2 får vi följa den alltid lika positiva Kat, en ung men tuff tjej som med hjälp av sin trogna kattkompis Dusty kan manipulera gravitationen. De två har efter en mystisk storm hamnat i en okänd värld som snart visar sig ha både stora och små problem med allt ifrån monsterinvasioner till extrem social orättvisa.

Berättelsen i Gravity Rush 2 är på ett sätt en direkt fortsättning på föregångaren, men eftersom världen och de flesta karaktärer är nya är det inget krav att spela den första delen. Om du vill förstå precis allt som händer är det däremot bra att både spela seriens första del och se den animerade kortfilmen som finns på youtube – men det är som sagt valfritt.

Från botten till toppen

Världen som äventyret utspelar sig i består av relativt stora svävande landmassor i olika nivåer. Längst ner i smog och damm hittas risiga slumområden där de fattigaste håller till, medan medelklassen gnetar på i handelsdistrikten för att få vardagen att gå runt. De rikaste bor i ett överflöd av lyx i enorma herrgårdar högt uppe bland molnen. Ovanför dem finns så klart den styrande militären som inte direkt ser till befolkningens bästa. Det är i mångt och mycket dessa orättvisor som spelets huvuduppdrag kretsar kring och det delas ut en del kängor till vårat sätt att leva.

Förutom huvuduppdragen som för handlingen vidare är den öppna världen också fylld med ett stort antal mer eller mindre seriösa sidosysslor att underhålla sig med. Till exempel vill en gammal japansk snuskgubbe att Kat ska fotografera snygga tjejer, medan ett extremt bortskämt rikemansbarn kräver nya leksaker gång på gång. Ibland behöver också en journalist hjälp med att få bilder till sina scoop. Det finns också ett antal tids- och poängutmaningar som kräver riktigt flinka fingrar att klara av med högsta betyg.

Även om majoriteten av sidosysslorna underhåller är vissa uppdrag alltför utdragna med mycket springande fram och tillbaka. Precis som i många andra japanska spel är det inte heller alltid helt uppenbart vad som ska göras, vilket ökar andelen onödig motion.

Gravity Rush bild 2

Härligt persongalleri och mysiga gränder

Lyckligtvis är det lättare att ta sig igenom både sido- och huvuduppdragen tack vare välgjorda miljöer flera roliga och udda karaktärer. Även om grafiken knappast tillhör det bästa Playstation 4 har pressat fram är miljöerna fyllda med livfulla detaljer och det märks att stor möda har lagts på att skapa byggnader som passar ihop men ändå har en egen stil. Dessutom passar den tecknade stilen utmärkt till den spelets lättsamma känsla och det är ett stort nöje att utforska varje liten vrå.