I höstas testade vi Homidos VR-glasögon, en lågprisprodukt som trots vissa brister ändå fick en godkänd 5:a i betyg. Nu är det dags för Spectra VR-100, en liknande produkt med ett ännu lägre pris (200 kronor istället för Homidos 500 kronor).

Precis som Homidos VR-glasögon är Spectra VR-100 inte en fristående produkt. Du måste ha en smartphone med rätt programvara installerad och sedan placera denna i hållaren på Spectra VR-100. En smidig och billig lösning, men tyvärr inte den mest högkvalitativa.

Spectra VR-100
Så här ser Spectra VR-100 ut med luckan där du placerar din telefon utdragen.

Att komma igång med Spectra VR-100 är dock väldigt enkelt. Du laddar bara ned de filmer och bilder i 3d eller 360-graders vyer du vill titta på eller startar den app du vill köra, stoppar din smartphone i hållaren på Spectra VR-100 och så är du igång. Mer info om var du hittar material och hur det hela fungerar hittar du i vår 360-guide.

Missa inte: Här hittar du vr-glasögon till din mobil

Kul som engångsgrej

Du kan finjustera hur Spectra VR-100 sitter på huvudet med remmarnas spännen och även justera linserna framåt/bakåt och i sidled. Tyvärr spelar det inte så stor roll hur mycket du pillar och drar i remmarna, Spectra VR-100 sitter inte särskilt bekvämt på huvudet och när vi testar dem känns det hela tiden som de ska ramla av. En stor anledning till detta är vikten (de väger hela 365 gram) och att de är väldigt framtunga.

Justeringen av linserna fungerar något bättre, även om inte heller den är optimal.

Med telefonen på plats och inställningarna justerade konstaterar vi att Spectra VR-100 i mångt och mycket ger samma VR-upplevelse som konkurrenten Homido. Med andra ord får du verkligen en häftig wow-upplevelse av att verkligen befinna dig inne i spelet/bilder/filmen. Till skillnad mot Homidos VR-glasögon är dock inte Spectra VR-100 särskilt bekväma att ha på huvudet.

Wow-känslan bleknar också tämligen snabbt då du inser att bildkvaliteten inte är särskilt hög och en lättare smärta i ögon och huvud kickar in.

Spectra VR-100
Berg- och dalbanetur, ett bra exempel på en film som är häftig att se med Spectra VR-100.

För återigen, precis som med Homidos glasögon är den bittra sanningen att kvaliteten är för låg för att Spectra VR-100 ska gå att använda några längre stunder. Faktum är att kvaliteten är ännu lägre än hos Homido och den dåliga passformen gör dem i praktiken till ett par engångsglasögon som bara fungerar som ett kul partytrick en gång.

Det låga priset räddar visserligen betyget något, men i kampen mot Homidos VR-glasögon går ändå Spectra VR-100 knappt förlorande ur striden.

Omdöme

Precis som Homidos VR-glasögon är Spectra VR-100 en kul pryl som är hyfsat prisvärd. Kvaliteten är visserligen låg, men de gör vad de ska och bjuder på en VR-upplevelse till en låg kostnad. Men glasögonens obekväma passform och den bristfälliga kvaliteten gör att det hela bara blir för engångsbruk som ett kul partytrick.

Spectra VR-100
Tillverkare/kontakt: Spectra Optics, www.teknikmagasinet.se.
Systemkrav: Smartphone (3,5”-6” stor) med Android eller IOS.
Vikt: 365 gram
Cirkapris: 200 kronor.

plus

Billiga.
Kul som partytrick.

minus

För dålig kvalitet.
Dålig passform.
Svårstyrt.

Betyg 2 av 5

Spectra Optics VR-100 Pris vid test: 200 kr.

Bästa pris just nu: 199 kr