Rymden, den sista utposten. I århundranden har mänskligheten drömt sig bort till den mörka evigheten ovanför våra huvuden, velat upptäcka det outforskade och se vår egen planet utifrån.

Trots att det var nästan 50 år sedan mänskligheten satte sin fot på månen har de senaste årtionden inte lyckats leva upp till den framtid som filmer som 2001: Ett rymdäventyr eller Star Trek målade upp. Ännu kan vi vanliga medborgare inte resa ut i rymden.

Eller?

Drömmen om evigheten

Redan 2001 reste amerikanska entreprenören Dennis Tito till rymdstationen ISS via en rysk raket, tillbringade åtta dagar i jordens omloppsbana och blev världens första rymdturist. Sedan dess har sex personer följt i Titos fotspår. Men 2010 stoppade Ryssland sina kommersiella resor.

NASA
Foto: NASASnart kan vem som helst flyga till rymden.

Drömmen dog dock aldrig ut och nu blommar företag upp världen över med ambitionen att erbjuda vanliga människor ett äventyr ut i oändligheten. Längst från i ledet för utvecklingen hittar vi Virgin Galactic, som i framtiden kanske kommer lyfta från Spacesport Sweden i Kiruna.

– Det är cirka 10-15 svenskar som köpt biljetter för en resa, säger Andreas Axelsson på Navigare Moments, Virgin Galactics svenska återförsäljare.

Än så länge är det endast Space Adventures som faktiskt lyckats skjuta upp andra än utbildade astronauter i rymden, men flertalet företag är på gränsen till att göra rymddrömmen till en verklighet, bland annat XCOR Aerospace och Blue Origin.

Nästa sida: Semester i rymden - så går det till rent praktiskt

Fakta

April 2001 – Dennis Tito blir världens första rymdturist.

Oktober 2014 – Virgin Galactics VSS Enterprise kraschar i Mojaveöknen, USA.

November 2015 – Blue Origin blir de första att landa en återanvändbar raket.

2017 – World View ska börja sina första bemannade testresor.

2018 – Blue Origin räknar med att kunna börja erbjuda kommersiella rymdresor.

2023 – SpaceX hoppas kunna skicka de första människorna till Mars.

2030 – Tidigaste datumet NASA räknar med att kunna skicka astronauter till Mars.