Förra gången vi jämförde Mac OS och Windows stod kampen mellan OS X El Capitan och Windows 10. Sedan dess har Apple släppt en ny version av systemet, Mac OS Sierra, och Microsoft har hunnit ge Windows 10 en riktigt rejäl uppdatering i form av Anniversary Update. Därför är det på tiden att vi återigen jämför dessa båda för att se vilket system som har gått framåt mest.

Dessutom är vi intresserade av att se om Microsoft och Apple har gjort något åt den lista med önskemål vi skriv i slutet av 2015: 5 saker OS X borde sno av Windows 10 (och tvärtom)

Gränssnitt och fönsterhantering

Windows 10 Anniversary Update har inte speciellt stora förändringar i gränssnittet, men ganska många små finputsningar. Startmenyn har återigen justerats, och har nu en smal remsa till vänster med genvägar till kontoinställningar, Windows inställningar, Utforskaren och av/på. Istället för att gömma Alla program i en undermeny visas de direkt i listan i den första kolumnen i Start-menyn, under Nyligen tillagda och Mest använda.

Start-menyn

Du kan dessutom ändra vilka avsnitt som ska visas i inställningarna. Microsoft fyller på listan med massor av ”förslag” (reklam med andra ord) men som tur är kan du stänga av dessa i inställningarna också.

Läs mer: Här är det bästa och sämsta med Windows 10 Anniversary Update

Windows Ink är en annan nyhet, och som kanske framför allt är användbart för de med Surface Book och andra bärbara med inbyggd pekskärm. Mac OS har ingen motsvarighet, men eftersom Apple inte tillverkar några Macbook-modeller med stöd för penna eller med pekskärm är målgruppen (användare med Wacom Cintiq-skärmar liknande) förmodligen väldigt liten.

Åtgärdscenter

Åtgärdscenter har också förbättrats ordentligt. Du kan till exempel sätta en gräns på hur många notiser ett program får visa (standard är tre), och ändra prioritering på program så att de viktigaste alltid är överst. Kanske allra bäst är att ikonen visar hur många olästa notiser du har. Mac OS Notiscenter är sig likt, men fortfarande mer användbart med sina widgets (hej Kalkylator!) och samma inställningsmöjligheter för själva notiserna.

Mörkt tema

Trots att Windows 10 redan hade ett överlag rätt mörkt gränssnitt har Microsoft lagt till ett ännu mörkare tema som gör moderna Windowsappar betydligt mörkare. Det har gått rykten om att Apple skulle ge Mac OS en liknande funktion, men hittills har det inte materialiserats och Sierra har samma möjlighet att använda mörk menyrad och Dock som tidigare utan några andra förändringar. Om du verkligen hatar ljusa färger kanske du gillar Windows mörka tema, men vi tycker Windows 10 var mörkt nog redan.

Notiscenter

Precis som tidigare har Macen ett övertag i det mer standardiserade menyupplägget där du både vet var på skärmen menyerna finns och i vilka menyer olika kommandon (nästan alltid) ligger. Speciellt när du jobbar med flera program samtidigt och flyttar runt fönstren gör det här att muskelminnet kommer till nytta på ett helt annat sätt i Mac OS.

Har du en Mac med liten skärm kan du numera ställa in menyraden att automatiskt döljas och bara visas när du drar upp pekaren till toppen av skärmen. Det gör att du får mer utrymme för innehållet i de program du använder.

Siri
Sida 1 / 3

Innehållsförteckning