År 2009 presenterade Microsoft en produkt de kallade Courier, en vikbar telefon som i sin utfällda form blev en surfplatta. Projektet lades ner men nu kommer ny bensin till brasan – nämligen ett patent som insinuerar att Microsoft inte gett upp idén. Inte helt åtminstone.

Patentet, som godkändes under gårdagen, visar en vision om en mobil enhet med skärmyta som täcker hela den vikbara regionen, inte helt olikt Courier-konceptet. Det är helt klart spännande men det finns en stor twist – patentet är från 2014. Det är först nu som amerikanska patentverket godkänt det.

ms

År 2014 såg det mobila landskapet bättre ut för Microsoft. Idag äger företaget bara en procent av marknadsandelarna för mobiltelefoner, medan den stora kakan äts upp av Apple och Google med IOS och Android.

Trots detta är produkten unik i sitt slag. Du får en stor skärm som enkelt kan konkurrera med surfplattor, samtidigt som den kan vikas ihop och få plats i fickan. Däremot går patentet inte in på tekniska detaljer. Hur stor är skärmen? Hur mycket batteri drar den? Och hur bra är bildkvaliteten?

ms

I vilket fall som helst blir det spännande att se om Microsoft gör något med patentet. Kanske mynnar den ut i en Surface-mobil, kanske i ett helt nytt produktsegment. Eller så går den till teknikhistorien som en av de prylar som aldrig fick se dagens ljus.

IDG News