Svenska serieikonen Bamse, världens starkaste björn, är inte främmande för att axla rollen som både undervisare och samhällskommentator. I Bamse nummer två för 2017, som kommer ut den 7 februari, tittar serietidningen närmare på rykten och källkritik på nätet. Något som förstås är minst sagt aktuellt i tider av fejkade nyheter på sociala medier.

Bamse-redaktionen själva skriver på sin blogg att idén har sitt ursprung i en läskonferens och är ett samarbete med bland annat internetforskaren Elza Dunkels. Totalt blir det två serier om ämnet, varav den första är Bamse och den Mörka Skogen. Serien handlar om att Lille Skutt ser ett monster ute skogen. Något som sedan ifrågasätts av Lille Skutts fru, journalisten Nina Kanin.

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag, så tycker jag att detta ämne är extremt viktigt, säger Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamse på tidningens egen sajt.

Serien får också ett tillägg i form av en Bamses skola (ett återkommande inslag i serietidningen) som handlar om just internet och källkritik.