I höstas testade vi Sphero SPRK+, en liten motordriven radiostyrd plastboll som du via bluetooth styr med din smartphone. Nu lanseras uppföljaren, en variant med det något krångliga namnet Sphero Special Edition BB-8 app-enabled droid with force band (hädanefter bara Sphero BB-8 Special Edition i denna text). I denna variant får du chansen att själv styra den lilla charmiga roboten BB-8 från Star Wars-filmen The Force awakens.

I grund och botten är Sphero BB-8 Special Edition och Sphero SPRK+ samma sak, det vill säga en liten motordriven kula som du kan styra via en app i din smartphone eller surfplatta. Men där Sphero SPRK+ hade pedagogiska ambitioner vill Sphero BB-8 Special Edition inte vara något annat än en ren leksak, om än en ganska så dyr sådan.

Skön Star Wars-känsla

Att säga att Sphero BB-8 Special Edition består av en motordriven kula är dock inte helt sant. För att verkligen efterlikna BB-8 i filmen har den ett litet magnetiskt huvud som du fäster på kroppen (den motordrivna kulan). Detta huvud förflyttar sig sedan på kroppen när du kör BB-8 och befinner sig (nästan) alltid på toppen.

Visst händer det att huvudet lossnar och ramlar av under våra tester, främst när vi krockar med ett bordsben eller kör in i en vägg, men förvånansvärt nog sitter det kvar under större delen av tiden. Att det fungerar så bra och gör att en skön Star Wars-känsla faktiskt infinner sig.

Sphero Special Edition BB-8 app-enabled droid with force band
Sphero Special Edition BB-8 med huvudet avplockat från robotkroppen.

Ännu mer Star Wars-aktigt blir det när vi drar på oss det band som medföljer. Detta är ett bluetooth-anslutet och rörelsekänslig armband som gör det möjligt att styra BB-8 med hand- och armrörelser. I alla fall i teorin.

I praktiken är det dock inte riktigt lika lätt. Efter en hel del tränande lyckas vi hyfsat, men det är ett trubbigt verktyg för att styra BB-8 och armbandet åker snart tillbaka i kartongen igen till förmån för appen på vår smartphone. Kanske kommer det fram till nästa party för att imponera lite på kompisarna (eller om vi får för oss att klä ut oss till Jedi-riddare på nästa maskerad) men till dess föredrar vi den mer precisa styrningen appen bjuder på.

Ljud från fel ställe

Förutom att kunna styras med hjälp av ”Kraften” (och det bluetooth-anslutna armbandet…) är Sphero BB-8 Special Edition utrustad med små finesser som att kunna projicera hologram (även sådana vi själva spelar in). Riktigt så häftigt som det låter är det tyvärr inte då dessa inte projiceras på en vägg som man skulle önska, utan bara syns på skärmen i mobilen när du riktar den mot BB-8.

Sphero Special Edition BB-8 app-enabled droid with force band
BB-8 projicerar ett hologram med artikelförfattaren.

Vad som också är synd är att de ljud BB-8 ger ifrån sig inte kommer från själva roboten utan från appen i mobilen. En detalj kanske, men det förtar känslan av att det faktiskt är en liten robot på riktigt. Armbandet är dock utrustat med en högtalare.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning