1. Så föddes bluetooth

Under 90-talet ville flera av de största spelarna på mobilmarknaden skapa en enhetlig standard för kommunikation mellan mobiltelefoner. Jart Hartsen och Sven Mattisson forskade på Lunds universitet och kom på det som senare skulle gå under namnet Bluetooth, ett strömsnålt sätt att kommunicera med hjälp av chip i de kopplade enheterna. Istället för sladd helt enkelt!

Blåtand

2. Namnet

Att såväl namnet som symbolen för bluetooth är baserat på vikingen Harald Blåtand är det väl ingen som undgått, men varför valde man att döpa tjänsten efter just den här vikingen?

Sven Mattisson säger själv till Så funkar det i P1 att det hela började med ett misslyckat möte i Toronto. Efter att ha tagit en öl med en representant från Intel insåg de att de båda hade en förkärlek för vikingar. Efter att ha läst Röde Orm blev de inspirerade av Blåtands ting, där alla vikingar hade suttit tillsammans och diskuterat. Det här var en utmärkt modell för hur samarbetet skulle se ut, och arbetsnamnet blev bluetooth som sedan satte sig och blev det officiella namnet.

3. Blåtand är... radio?

Ja, det är faktiskt en typ av radiovågor som används för att överföra information med bluetooth, fast lite annan frekvens än FM/AM-banden då. Bluetooth använder frekvensomfånget runt 2,4 GHz, det vill säga samma som många wifi-enheter.

Anledningen till att just den här frekvensen valdes är för att den är fri och gratis att använda internationellt.

Hörlurar

4. Mästare och slavar

För att de här signalerna ska komma fram arbetar bluetooth med så kallade mästare och slavar. En mästare, till exempel din mobil eller laptop, kan kopplas till flera slavar, till exempel dina hörlurar eller ett tangentbord. Slavarna kan kommunicera med mästaren, men inte direkt med varandra.

5. Alla bluetooth-enheter har en egen adress

Förutom ip-adresser och mac-adresser finns det även bluetooth-adresser. Den förkortas oftast BD_ADDR och består av 48 bitar som till exempel kan användas för att se vem som har tillverkat enheten.

6. Men varför inte wifi?

Om bluetooth nu opererar på samma frekvens som bluetooth, varför behövs bluetooth över huvud taget istället för att bara använda wifi?

Svaret är att de olika teknikerna är bra för olika saker. Bluetooths primära fördel är att det är så strömsnålt samtidigt som den kan överföra information blixtsnabbt. Wifi däremot kräver lite mer ström, men kan å andra sidan överföra information på mycket längre avstånd.

Flyg

7. Är det okej på flyget eller inte?

Du har kanske märkt att vissa av dina prylar stänger av bluetooth när du sätter på flygplansläge? Även om många av oss använder trådlösa hörlurar under hela flygresan är det faktiskt inte garanterat att detta är tillåtet. Här är det olika bud från olika bolag. TUI till exempel tillåter inte bluetooth under start och landning, och SAS verkar ha haft lite problem att lista ut själva var de står i frågan:

Sas

Men sedan 2019 tillåter USA:s myndighet för flygresor att bluetooth är påslaget för enheter i mobilstorlek, och de flesta flygbolag menar att det är okej så länge prylen i fråga är i flygplansläge.

8. Bluetooth 5

Så här drygt 20 år senare är vi uppe i generation 5 av bluetooth. För varje version försöker man göra det hela lite strömsnålare, snabbare och med högre kapacitet. Version 5 har funnits sedan 2016 och har framför allt fokuserat på IoT. Alla enheter är dock bakåtkompatibla.