Häromdagen avslöjade en ny studie att hundratals mobila vpn-applikationer för Android lider av säkerhetsproblem i varierande grad. Vpn används i stor utsträckning för att kryptera webbtrafik och kringgå saker som regionsblockering även i mobilen.

Expert sågar svenskarnas säkerhetstänk i mobilen: "Tragiskt"

Hos 18 procent av de undersökta vpn-apparna gjordes ingen kryptering, men värre är att många av dem dessutom utgör rena säkerhetsrisker för användaren. Läckage av användardata och tvångsinstallation av skadlig mjukvara hör till de vanligaste säkerhetsproblemen för skumma vpn-appar.

Här var enligt forskarna de tio absolut värsta vpn-syndarna för Android:

1. OkVpn
2. EasyVpn
3. SuperVPN
4. Betternet
5. CrossVpn
6. Archie VPN
7. HatVPN
8. sFly Network Booster
9. One Click VPN
10. Fast Secure Payment

När det gäller valet av mobil vpn-tjänst finns det ett gäng saker du behöver tänka på för att undvika säkerhetsfadäser. Här är de tre främsta:

1. Undersök vad appen vill ha tillgång till
När du installerar en Android-app kommer den som regel att begära åtkomst till vissa funktioner och informationskällor i din telefon. En kamera-app kan exempelvis vilja komma åt ditt fotogalleri medan en meddelandeapp vill synka med dina kontakter. När det kommer till vpn, däremot, bör du dra öronen åt dig om den efterfrågar saker som kontaktdata, meddelanden och andra aspekter som en vpn-tjänst per logik inte nyttjar.

2. Vänd dig till trovärdiga, stora aktörer
Tjänster som funnits i många år, med gott renommé och god transparens kring hur de förhåller sig till informationen i din telefon är alltid att föredra. Den aktuella studien visar att det inte räcker med att gå på betyg i Google Play för att avgöra huruvida en app är säker eller inte – flera av de värsta syndarna hade goda omdömen från tusentals ovetande användare.

3. Hosta upp pengarna
Att betala för en vpn-tjänst betyder inte per automatik att du är skyddad från allt ont i världen – men det sänker risken för att drabbas av en oseriös aktör dramatiskt. En pålitlig och välbyggt vpn-app kan ha en årskostnad på alltifrån ett par hundralappar till tusen kronor om året – ett pris de flesta seriösa användare bör vara beredda att betala.