Segas Yakuza-serie har inte fått någon skonsam behandling i Europa. I bästa fall har delarna lanserats något år efter att de släppts i Japan, men oftast har det varit tal om betydligt längre väntetider än så. Strategin kan tyckas märklig eftersom Yakuza har en mekanik som, om vi överdriver en aning, kan jämföras med Grand Theft Auto. Här får vi sparka skurkar i öppna miljöer, bekanta oss med karaktärer på fel sida av lagen och göra lite vad som faller oss in.

Det borde rimligtvis inte vara omöjligt att hitta en marknad. Och det är faktiskt inte helt omöjligt att 2017 blir året då serien får sitt genombrott på våra breddgrader. Dels väntar vi på en kommande nyversion av de första två delarna, dels har Yakuza 0 äntligen lyckats hitta hit. 

Åttiotalets Japan

För den som inte har bekantat sig med den här serien sedan tidigare är Yakuza 0 en perfekt inkörsport. Historien utspelar sig nämligen innan händelserna i föregångarna, och det är därför inte nödvändigt att ha spelat dem för att kunna hänga med i svängarna.

Här placeras vi i åttiotalets Japan där vi får bekanta oss med två stycken huvudrollsinnehavare, i varsin japansk storstad: Kazuma Kiryu i Tokyo och Goro Majima i Osaka. Den förstnämnda är en Yakuza-medlem som tvingas rentvå sitt namn efter att ett rutinuppdrag gått snett. Drygt 50 mil västerut dras nattklubbsägaren Goro Majima snart in i en rejäl maffiasoppa. 

Yakuza 0

Historien i Yakuza 0 är ärligt talat inte särskilt originell, men det är heller inte det som är grejen här. Behållningen ligger istället i växlingarna mellan allvar och ren galenskap. Här kan karaktärerna ena stunden ha eldiga diskussioner kring familjeintriger bara för att minuten senare jaga efter småskurkar som har stulit tv-spel från en förtvivlad nioåring.

En stor del av tjusningen med Yakuza 0 ligger också i att tillbringa tiden med alla otaliga minispel och sidouppdrag utanför själva huvudstoryn. Bland annat går det att lira klassiska Sega-titlar som Hang On och Space Harrier, dansa disco i bästa Dance Dance Revolution-stil, sjunga karaoke, bowla och spela baseboll.

Utöver det kretsar en stor del av Yakuza 0 kring att slå folk på käften. Stridssystemet är varken särskilt avancerat eller svårt att lära sig, men genom att du hela tiden lär dig nya attacker och får välja mellan tre olika stilar lyckas det ändå underhålla.

Yakuza 0

Högt och lågt

Det ska väl sägas att den utslitna klyschan om att det här inte är något för alla känns mer motiverad än någonsin. För Yakuza 0 är verkligen superjapanskt ur i stort sett samtliga aspekter – på gott och ont.

När blandningen mellan blodigt allvar och rent spektakel är som bäst känns det uppfriskande originellt, men dessvärre träffar Yakuza 0 inte alltid rätt. Här finns så många plumpa skämt och så många underliga karaktärer att det stundtals framstår som fullständigt smaklöst. Tekniskt sett är det heller inte någon vacker syn, vilket förmodligen beror på att det här är en Playstation 3-titel från början.

Tempomässigt tar det ett bra tag innan det kommer igång, och även när saker börjar bli intressanta gör handlingen knappast några försök att skynda på sig. Dessutom känns dialogen lite väl långdragen. Många gånger tvingas vi traggla igenom textrutor som inte säger särskilt mycket alls.

Unikt – men inte utan problem

Bristerna är inte helt enkla att se förbi, och ännu svårare att resonera kring. Å ena sidan blir det aningen tröttsamt i längden, å andra sidan hade Yakuza aldrig varit den unika spelserien den är utan dess egenheter. Yakuza 0 är också en av de bättre delarna, framför allt tack vare dess fantastiska åttiotalsstämning.

Och vem vet, om serien nu får fäste i väst kanske Sega lägger resurser på att slipa bort de mindre smickrande detaljerna till framtida delar, utan att förstöra essensen. För när allt kommer omkring behöver spelvärlden fler sådana här galenskaper.


Fakta Yakuza 0

Genre: Action
Utvecklare: Sega
Format: Playstation 4
Lansering: Ute nu
Pris: 600 kronor

plus

Fantastisk stämning
Väldigt mycket att göra
Stundtals befriande oseriöst

minus

En hel del tröttsamma inslag
Dialogen
Tekniskt föråldrat

Betyg 4 av 5