Lenovo har det lite förvirrat på smartphonefronten. Som bekant äger företaget Motorola och satsar hårt på Moto-varumärket, där de både släpper riktigt intressanta smartphones och smartklockor. År efter år har de varit några av våra absoluta favoriter med hög kvalitet och smarta egenskaper till ett bra pris.

Moto Z Play: Snygg, smart och grym batteritid

Men samtidigt satsar de på en ”egen” uppsättning telefoner under namnet Lenovo. En av de senaste Lenovo-lurarna heter Lenovo P2 och är en riktigt intressant modell. Det är en ordentligt tilltagen sak med 5,5-tumsskärm, bastant metallchassi och en vikt på hela 177 gram.

Inte ett flaggskepp

Hårdvarumässigt – och även prismässigt – sällar den sig till en stor skara riktigt bra mellanklassmobiler med Snapdragon 625 under huven. Det är en hyfsat pigg och framförallt strömsnål krets som ger oss ungefär hälften av prestandan i förra årets mer maxade toppmobiler. Men det är med god marginal kraftfullt nog för det mesta. Vi har inga problem att surfa på avancerade webbsidor, kolla på högupplöst film eller spela de flesta mobilspel.

Lenovo P2
Lenovo P2 känns lite som en kombination av en Moto X-mobil och en Huawei Mate. Och det kunde ju vara värre.

Klockren amoled-skärm

Kvalitetsupplevelsen hjälps upp av en riktigt bra amoled-skärm. Det ser ut att vara exakt samma som Lenovo använder i Moto Z Play. 1080p-upplösning, klockren färg- och kontrasthantering och skön skärpa gör att det mesta ser trevligt ut på den. Det finns amoled-skärmar med lite högre maximal ljusstyrka, men vi tycker inte att den gör bort sig i utomhusljus. Nu är det i och för sig dunkel midvinter när vi testar, så möjligtvis blir det mer problem i sommarsolen.

Under skärmen sitter en fingereravtrycksläsare, som även fungerar som hemknapp med mekaniskt klick och allt. Däremot finns det inga touchknappar vid sidan av mittenknappen. Istället använder du hemknappen även för de kontrollerna. En lätt touch backar, en hårt klick tar dig till hemskärmen. Känns det för ovant går det att välja att få fram navigeringslist på skärmen istället.

Lenovo P2
Kamera, blixt och tydligt utmärkt nfc-kontaktyta.

Inget som överraskar
De övriga funktionerna i mobilen är godkända, men det är inte något som står ut. Mottagning på både 4g och wifi är stabil, och du har möjlighet att köra dubbla sim-kort. Ljudkvalitet i de inbyggda monohögtalarna är inget som imponerar. Med ett par lurar i 3,5-millimetersjacket får vi däremot klart dugligt klass på ljudet. Rösttonen i örat vid samtal är lite burkig, men med bra volym.

Baktill sitter en kamera på 13 megapixel med f/2.0-optik och en liten tvåtons-led. Kameraappen är däremot mer funktionsrik än vad första intrycker gör gällande. Här finns möjlighet till avancerade videofunktioner som slow motion och uppspeedad fast motion, detaljerat manuellt läge, bra hdr-fotning, och ett ”Smart”-läge som gör ett bra jobb med att analysera foto-situationer och ställa in det mesta automatiskt för att få pålitliga bilder.

Visst, Lenovo P2 har inte premiumklass på sina foton, men bland lite billigare telefoner presterar den ovanligt bra. En hel del brus vid dunkelt ljus gör dock att den fortfarande känns lite budget. Vilket den ju också är.

Lenovo P2
Luren är åtta och en halv millimeter tjock.