Brittiska Codemasters är vid det här laget mer eller mindre synonyma med racingspel. Genom åren har studion släppt allt från kvalitativa simulatorer till mer arkadbetonade upplevelser som F1 Superstars. Och vi får såklart inte glömma Dirt Rally, som imponerade så mycket att vi korade det till ett av de allra främsta i genren. Med en sådan meritlista i bagaget är det lätt hänt att bli hajpad inför studions nästa spel.

Var orädd

Någonstans i England, på en bakgata vid ett industriområde, står en samlad spelpress och väntar. Codemasters har nämligen bjudit in till ett specialevent där studions nya titel står redo att avtäckas för världen. Förhandsspekulationer pekar på ett nytt spel i Dirt-serien, men om det rör sig om en uppföljare till Dirt Rally eller ett sprillans nytt Dirt är än så länge oklart vid den tidpunkten.

Missa inte: Här är bästa spelen till Playstation 4 just nu

Dirt 4

Väl inne i lokalen möts vi av dunkel belysning, ett flertal testkonsoler och stora banderoller som bekräftar våra spekulationer. Dirt 4 är under utveckling och har dessutom undertiteln ”Be fearless”. Codemasters representant inleder presentationen med att förklara meningen:

– Vi ville utmana spelare att våga köra snabbare än någonsin, att helt enkelt vara orädda. Vi upplever att andra spel saknar känslan av risker i bilkörningen. De friare ytorna i Dirt 4, intill skogar och bergstup, förmedlar en känsla av såväl rädsla som spänning, på en och samma gång.

Stora ord, kan tyckas. Presentationen fortsätter med förklaringar om hur Codemasters tagit hänsyn till all feedback kring Dirt Rally under produktionen av Dirt 4. Allt det som utmärkte Dirt Rally ska finnas representerat i slutspelet genom att aktivera simulatorläget. Men denna gång vill Codemasters även attrahera den stora massan, de spelare som inte har tiden som krävs för att bemästra realistisk bilkörning.

Dirt 4

Tanken är att nästla in nya spelare genom att erbjuda enkla och snabbare upplevelser. Ju mer vi spelar, desto mer kan vi justera inställningarna för att slutligen gå över helt till simulatorläget. Men Codemasters betonar att de inte ”dummat” ned spelet på något sätt, att vi inte bör se Dirt 4 som ett helt arkadbetonat spel.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning