Det vore enkelt att inleda den här recensionen med att hylla From Softwares Souls-spel, att dra fram exempel på hur utvecklare efter utvecklare misslyckats med att kopiera konceptet och försöka analysera vad det är som gör Dark Souls, Demon's Souls och Bloodborne så bra. Team Ninjas evighetsförsenade Nioh kan nämligen ses som en skamlös karbonkopia av succéserien.

Trogen sin förebild
För ja, Nioh framstår inledningsvis som rena rama Souls-hyllningen. Det tar inte lång tid innan du tvingas slåss mot den första gigantiska bossen, och dessförinnan möter du vanliga fiender som har ihjäl dig på ett par slag om du inte är försiktig. Precis som i Dark Souls och Bloodborne gäller det att planera noga, läsa attackmönster och kontra vid precis rätt tillfälle. Dör du får du inte bara börja om vid senaste sparpunkt utan du förlorar även all Amrita du samlat på dig – Niohs motsvarighet till de själar du använder för att gå upp i nivå i Souls-spelen.

Nioh

Likheterna slutar knappast där. Stämningen är blytung, med mörk grafik och en handling som inte direkt försöker lätta upp den. Och allt eftersom du avancerar går du att uppgradera din karaktär i en rad kategorier. Givetvis är det även möjligt att utforma sin egen spelstil, och oavsett om du vill kunna röra dig blixtsnabbt eller fokusera mer på tunga slag finns det mängder av olika rustningar och vapen att botanisera mellan.

Utvecklar genren

Samtidigt vore det extremt orättvist att avfärda Nioh som ytterligare ett i raden av alla otaliga Souls-kopior som dykt upp genom åren. Så snart du skrapar på ytan och på allvar börjar bekanta dig med mekaniken finns flera detaljer som inte bara gör Nioh unikt, utan även utvecklar konceptet.

Till att börja med är det miljön som är den uppenbara skillnaden mellan Dark Souls och Nioh. Medan From Software grottar ner sig i gotiska medeltidsborgar har Team Ninja gått all-in på den japanska mytologin. Vi snackar svärdsvingande samurajer, heliga tempel, talande katter och väldesignade trädgårdar för hela slanten. Team Ninja har ju tidigare utforskat temat, inte minst genom lysande Ninja Gaiden – och den superjapanska stämningen känns både spännande och fräsch i ett sådant här typ av spel.

Nioh

Planera dina attacker

Sett till själva stridssystemet har Team Ninja lagt till möjligheten att se fiendernas stamina – eller Ki, som det kallas här. Det betyder att du vet när motståndarna börjar bli trötta, och därmed lättare kan planera när du ska kontra. För att maximera din egen uthållighet gäller det dessutom att trycka på R1 så snart du har attackerat. Tajmar du rätt får du tillbaka en viss del av din Ki-mätare, något som är mer eller mindre nödvändigt för att överleva mot slutet av spelet.

När du lärt dig utnyttja systemet på bästa sätt blir striderna väldigt dynamiska och riktigt underhållande. Faktum är att de i sina bästa stunder, framför allt när du slåss mot någon av spelets många bossar, håller minst lika hög nivå som i Dark Souls och Bloodborne.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning