Det är tidig februari i Kungsbacka, och Bergsala – Nintendos mångåriga generalagent i Sverige – visar upp Switch för en samlad presskår. Utanför är det råkallt, det sägs att ett snöoväder är på väg dra in över västkusten.

Allt om Nintendo Switch: Test, specifikationer, lansering

Prognosen för Nintendo är även den fylld av orosmoln. Företaget har precis lämnat Wii U bakom sig och det är ingen överdrift att påstå att den blev en gigantisk missräkning för den japanska speljätten. Bärbara 3DS har visserligen sålt helt okej, men siffrorna har inte varit i närheten av vad föregångaren DS kunde skryta med.

Nu är det bara en knapp månad kvar innan det är dags för företagets nästa konsol att bekänna färg, och nog ligger det något i luften. Switch är inte bara Nintendos viktigaste konsollansering sedan NES, det är också årets viktigaste tekniklansering. Åtminstone i hemelektroniksegmentet.

Nintendo Switch

Låt mig förklara med enkel matematik. Lyckas Switch sälja är allt som vanligt. Nintendo kan fortsätta göra konsolsatsningar och utmana Sony och Microsoft på sitt eget originella sätt. Men om Switch blir ytterligare en flopp har jag svårt att tro att Nintendo ser någon mening med att tillverka stationära konsoler framöver. Ett fiasko klarar man av med hedern i behåll, men knappast två i rad.

Vill det sig illa kan Switch alltså bli konsolen som sätter stopp för spelvärldens äldsta konsoltillverkare.

Så var i historieböckerna hamnar Switch till slut? Efter de första timmarna med konsolen är jag inte särskilt mycket närmare svaret. Nintendo har gjort sin läxa, det här är verkligen konsolen som Wii U borde ha varit. Skärmen är skarp, den är bekväm att hålla i och designen känns klockren. Jag älskar att den är så mångsidig, och så smidig att bära med sig. Dessutom är det busenkelt att lira två spelare samtidigt genom den utrustning som följer med, och spelen som visats upp hittills skvallrar om att utvecklarna tagit vara på den möjligheten.

Nintendo Switch

Samtidigt imponerar inte lanseringsutbudet och visst känns prislappen väl högt satt? Särskilt med tanke på att den prestandamässigt befinner sig en bit bakom konkurrenterna.

Det största frågetecknet är hur Nintendo ska nå ut till den breda massan. Även om Switch är enkel att förklara (en konsol du kan ta med dig på bussen eller koppla in till vardagsrums-tv:n) saknar den en lika självklar dragningskraft som Wii hade, med sin pedagogiska fjärrkontrollsstyrning. Här finns inget Wii Sport som demonstrerar hur lätt det är för alla, oavsett ålder, att spela.

Kanske är det meningen att jag ska vara skeptisk. Tittar vi tillbaka i historien är det just när det sett som mörkast ut som Nintendo har lyckats som allra bäst. NES blev en succé efter en rejäl krasch i spelbranschen. DS sålde över 150 miljoner trots att analytikerna på förhand dömde ut konsolen som föråldrad jämfört med Sonys PSP. Wii slog ner som en bomb efter att Gamecube halkat efter Playstation 2.

Jag håller tummarna. För även om Nintendo knappast går under utan sina konsoler, skulle det vara extremt tråkigt om man slutade med dem. Sina egenheter till trots vore teknikbranschen väldigt mycket fattigare utan en sådan hårdvarutillverkare.