Vad innebär det om en telefon är...

...IP53-klassificerad?
HTC 10 och Google Pixel har båda en IP53-rakning. Officiellt sett innebär detta att telefonerna är skyddade mot damm – det kan läcka in men kommer inte att skada lurens viktiga komponenter – och mot vatten som sprayats utan något markant tryck vid en lutning på upp till 60 grader.

 • Att tappa telefonen i sanden kommer inte att förstöra den. Partiklar och korn kan dock tränga in i telefonen (exempelvis under skärmen) vilket kan vara jobbigt att leva med.
   
 • Att utsättas för ett lättare regn borde inte utsätta din telefon för någon omedelbar fara. Telefonen är skyddad mot svagare duschar även när den hålls i en 60-gradig vinkel, men utsätt den inte för detta förhållande under längre tid. IPX3-telefoner har testats på detta vis i tio minuter, så att knalla runt med dem ute i regnet är inte att rekommendera.
   
 • Om du spiller ut ett glas vatten över telefonen är det nog ingen big deal – men du behöver låta den lufttorka i flera timmar efteråt innan du sätter på den igen.

...IP65/68-klassificerad?
Många av Sonys Xperia-telefoner har denna hybridklassificering, vilket faktiskt är bättre än om de bara rankats som IP68. Dessa telefoner är helt dammsäkra och skyddade mot två typer av vattenskador – lågtrycksstrålar och full nedsänkning i 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
 
 • Tappa telefonen i sanden bäst du vill, den kommer inte att ta någon som helst skada och kommer fungera friktionsfritt efteråt.
   
 • Regnoväder är inga bekymmer. Även vid ganska intensiva skyfall borde din telefon fortsätta fungera precis som förut. Du kan antagligen även duscha med den, även fast vi har svårt att se varför du skulle vilja göra det.
   
 • De flesta vätskerelaterade olyckor (vattenspill, pooltapp) och så vidare är inga problem. Om du tappar telefonen i en vätska som inte är färskvatten behöver du dock skölja den i sådant innan du lägger undan den på tork.
   
 • Det är antagligen okej att använda telefonen under vattnet, förutsatt att det inte är klor eller salt i. 
   
 • IPX8-klassificeringen säger ingenting om temperaturförhållanden, så tappa helst inte telefonen i bubbelbadet eller den puttrande soppkastrullen. 

...IP68-klassificerad?
Samsungs Galaxy S9 och S9 Plus har exempelvis denna ranking. På pappret innebär det att telefonerna har en liknande klassificering som IP65/68, men kan sakna samma skydd mot tryckfattiga vattenstrålar.
 
 • Om telefonen utsätts för massiva regnfall kan det uppstå problem.
 • Duscha inte med din smartphone.
 • Även om telefonen klarar en halvtimme i meterdjupt, stillastående vatten så ger vi inga garantier om forsar, bäckar eller andra situationer där vattnet faktiskt rör på sig.

Slutligen, IP67. Den här beteckningen finns på många telefoner (exempelvis Iphone X) och är ganska jämbördig med IP68. Skillnaden är att IP67 bara testats under vatten på ett maximalt djup om en meter. Tillverkarna brukar kunna vara mer specifika i sina förklaringar kring exakt hur djupt din telefon kan sjunka utan att ta skada.

Översättning: Billy Ekblom