Vattentäta telefoner är häftigt. I stället för att dränka luren i en påse med ris när olyckan varit framme kan du bara torka av den och fortsätta som om ingenting hänt. Och många av dagens topp-smartphones är så vattentäta det bara går – de har en IPX8-klassificering – där 8:an är det högsta du kan åtnjuta i konsumentväg.

Eller? Nja.

Samsung Galaxy S9 har exempelvis en IP68-klassificering, men det innebär inte att du ska ta med den på forsränningen eller djuphavsdykningen. Nu ger vi oss på en förklaring av IP-systemet!

(I)ngress (P)rotection

Om vi börjar från början; vad står IP för egentligen? Två saker, faktiskt. "International Protection" och/eller "Ingress Protection". På svenska säger vi kapslingsklassning. IP-koden skapades av den internationella elektrotekniska kommissionen (IEC), som är en icke-vinstdrivande organisation som skapar internationella standarder för alla tänkbara typer av "elektroteknik" – från halvledare till batterier, smarta hem-system och smartphones.

Syftet med IP-koderna är att förse konsumenter med mer detaljerad information än "telefonen är vattentät." Även om de olika standarderna och klassificeringarna kan verka förvirrande, så är det ultimata syftet att låta dig veta på förhand om prylen klarar ett pooldopp eller att vistas ute i regnet.

Vad numren betyder

IP-koden har två siffror. Den första (0-6) indikerar skyddsfaktorn mot "fasta partiklar", vilket inkluderar allt från större kroppsdelar till mikroskopiska dammflagor. En IP2X-klassificering, till exempel, innebär att prylen är skyddad mot "fingrar eller liknande objekt", men allt mindre än ett finger riskerar att tränga igenom någonstans i skyddet och orsaka skada. En klassificering i stil med IP6X innebär att prylen är dammtät och att inte ens de minsta partiklar riskerar att hamna under chassit.

Nivå Storlek på objekt Effektivt mot
0 Ej skyddad Inget skydd mot partikelintrång.
1 >50 millimeter Stora delar av kroppen, som handryggen, men inget skydd mot aktiv beröring i någon form.
2 >12,5 millimeter Fingrar eller likvärdiga objekt.
3 >2,5 millimeter Verktyg, grövre kablar etc.
4 >1 millimeter De flesta kablar, skruvar etc.
5 Dammskydd Damm kan tränga igenom chassit, men inte i sådan mängd att det riskerar att orsaka skada.
6 Dammtät Inga dammpartiklar kan tränga igenom.

Den andra siffran avslöjar prylens skydd mot vätskor – och då mer specifikt färskvatten. Det här numret kan variera från 0 till 9K, men ingen konsument-smartphone innehar den högsta rankingen i dag. Det högsta du lär se är en åtta, vilket innebär att enheten kan sänkas ned i vatten som är djupare än en meter. Det faktiska djupet avgörs dock av tillverkaren, och så även tiden en pryl klarar under vattenytan.

Skyddsnivåerna mot solida partiklar är ganska enkla att förstå sig på, medan vätskeskyddet är en annan femma. Vätska är trots allt bra mycket bättre på att orsaka skada på våra prylar än damm och smuts.

Nivå Storlek på objekt Effektivt mot
0 Ej skyddad Ingenting
1 Droppande vatten Vertikalt fallande droppar bör inte orsaka skada.
2 Droppande vatten vid lutning Droppande vatten bör inte orsaka skada – även vid lutning på upp till 15 grader.
3 Vattendusch Vatten som träffar enheten i en spraydusch på upp till 60 grader från vertikalen.
4 Vattenstänk Stänkande vatten bör inte påverka produkten negativt i något avseende.
5 Vattenstrålar Vatten som sprutats ur ett munstycke på upp till 6,3 millimeter ska inte skada enheten.
6 Kraftiga vattenstrålar Vatten som sprutats ur ett munstycke på upp till 12,5 millimeter ska inte skada enheten.
7 Nedsänkning, 1 meter Enheten ska inte ta in vatten i skadliga kvantiteter när den sänkts ned i meterdjupt vatten.
8 Nedsänkning, mer än 1 meter Enheten är byggd för att klara längre stunder under mer än en meter djupt vatten. Se tillverkarens specifikationer för just din enhet.

Klassificeringen för vätskeskydd växer inte efter IPX6. Detta innebär att en produkt som rankats som IPX7 eller IPX8 bara behövt klara sig igenom ett test (det som avgjorde dess nummer), och inget av de andra testerna. Så även om en IPX7-produkt fått godkänt i ett test där den tillbringat en halvtimme i meterdjupt vatten har den inte nödvändigtvis passerat IPX6- eller IPX5-testerna. Bägge dessa klassificeringar involverar vatten som sprutats från ett kraftfullt munstycke. Med andra ord kan din IPX7-telefon klara sig om du tappar den i poolen, men inte om du sprutar ned den med trädgårdsslangen. Den kan göra det, men det är inte säkert.

Få inte panik om du ser en IP-klassificering som innefattar "X" i stället för ett nummer. X:et innebär inte en nolla i det här fallet, utan helt enkelt att prylen inte testats mot det aktuella elementet. På högre IP-rankingar kan du vara ganska säker på att din telefon är skyddad mot samtliga element – om en IPX7–telefon klarar att sänkas ned i vatten är den antagligen även dammtät.


Labbet vs verkligheten

Även om allt hittills varit ganska rakt på sak är numrena (och deras officiella innebörd) inte alltid jättebra på att berätta hur skyddad din telefon är mot vattendopp. Klassificeringarna är helt inte tillräckligt bra på att berätta exakt hur mycket telefonen klarar av. Tester som genomförs i en kontrollerad laboratoriemiljö tenderar att se väldigt annorlunda ut från skeenden ute i verkligheten.

Låt oss ta en titt på varningar som smartphonetillverkarna själva sätter ut på sina hemsidor – som den här från Sony – där man gör sitt bästa för att beskriva exakt hur vattentät en Xperia-telefon från 2015 faktiskt är:

Sony IP
Klicka på bilden för större version

Som du kan se är labbförhållandena vanligtvis ganska annorlunda från äkta sådana. Tester genomförs alltid i purfärskt vatten, vilket utesluter många verkliga scenarion som saltvatten vid stranden, klorerat poolvatten eller spilld läsk. Tester involverar också vanligtvis en telefon som försatts i standby-läge eller rentav är helt avstängd, så du kan glömma undervattensanvändandet. Sony uppger till och med att du bör låta telefonens mikrofon och högtalare torka helt (tar cirka tre timmar) innan du försöker dig på att använda dem.

IP-klassificeringen berättar bara hur skyddad din telefon är mot dammpartiklar och färskt vatten – inte mot andra miljöfaktorer som extrema temperaturer. Såtillvida din telefon inte uppnår militära standard (MIL STD-810G) ska du undvika att tappa den i väldigt varma vätskor som exempelvis ett badkar.