Som pryltestare är det alltid lite extra kul att spana in LG:s lanseringar av mobiler, speciellt deras flaggskepp. För även om det varit upp och mer med hur bra lurarna är så lyckas LG alltid att överraska, med nya idéer, kul design och intressanta egenskaper.

Vi minns LG G2 med svårslagen batteritid och för sin tid extremt tunna skärmkanter, LG G3 med mäktig 5,5-tumsskärm och tidigt ute med 1440p, LG G4 med baksida av läder från äkta kossor, och LG G5 med löstagbart bottenstycke som kunde bytas ut mot moduler med olika funktion, samt en extra vidvinkelkamera vid sidan av den vanliga kameran på baksidan.

LG G6
LG G6 ligger bekvämt i handen.

Avskalat och avlångt

Modulerna blev aldrig någon succé, men användare gillade uppenbarligen kameran, för när LG presenterade G6 på Mobile World Congress var det lösa bottenstycket borta, men kameran är givetvis kvar - och har blivit betydligt bättre.

Det är inte det enda nya, det vore knappast en LG-lansering då. Dessutom har LG G6 fått samma typ av extra långsmala skärm som Samsung Galaxy S8 (Eller snarare är det S8 som har fått samma format som G6. LG presenterade ju faktiskt sin telefon först, även om vi fick tag på den för test först nu.) Eller nästan, här är bildformatet 18:9, det vill säga exakt dubbelt så hög som den är bred, där Samsung valt 18,5:9.

Upplevelsemässigt är det dock i stort sett precis samma sak, extra mycket yta för scrollande appar på höjden, bättre stöd för bredbildsvideo och en uppsättning egna appar som är anpassade till formatet. Tredjepartsappar kan antingen skalas upp (om de inte har dynamisk skalning redan) eller köras med liten svart kant upptill och nertill.

LG G6
LG G6 har usb c-port med usb 3-fart.

Hdr-stöd

Även i LG:s fall innebär det att skärmen tar upp mer av ytan än traditionellt. Det är definitivt något vi uppskattar, och för den som tycker att det verkar vara en lockande sak med Samsung Galaxy S8, men inte är förtjust i böjd skärm, så kan G6 definitivt vara ett intressant alternativ. Skärmen är skönt skarp och ger oss rejält med lyster i färgerna. Den ger dessutom riktigt fin kontrast med bra svärta för att vara en ips, och ljusstyrkan är hög nog i de allra flesta ljusförhållanden. Den är också hög nog för att kunna visa hdr-material, och LG G6 har stöd för HDR10 och Dolby Vision HDR.

Själva telefonen består av en snygg, matt aluminiumram med blanka avfasade kanter och lätt välvd glasyta baktill som gör telefonen trevligt greppvänlig. På/av-knapp och fingeravtrycksläsare sitter mitt baktill under kamerorna. Det är en av få saker designmässigt som LG är konsekventa med. Vi gillar placeringen, och till skillnad från läsaren i Samsung Galaxy S8 har vi inga problem att lokalisera den med pekfingret.

LG G6
Dubbelkameror på LG:s egna vis, och fingeravtrycksläsare.

Nu även vattentät

LG G6 är kanske inte riktigt lika smidigt greppbar som Samsung Galaxy S8, trots en nästan exakt lika bred skärm, men det är inte långt ifrån, och riktigt imponerande för en telefon med så mycket skärm. En mycket välkommen nyhet är att LG:s flaggskepp nu är vattentätt med IP68-klassning.

På undersidan hittar vi usb typ c-port och högtalare, och på ovansidan ett 3,5 millimeters hörlursuttag. Ljudet ur högtalaren är inget märkvärdigt. Det är bra volym för ringsignaler och alarm, men inget som direkt övertygar kvalitetsmässigt.

Samma ska kan sägas om kvaliteten ur hörlursuttaget, det är helt ok ”normal” smartphonekvalitet, men inte på samma nivå som de bästa lurarna på marknaden. Det är lite trist, eftersom LG har visat med en del modeller att de kan bygga telefoner med högklassigt ljud, inte minst i phableten V10. Det finns faktiskt en version av LG G6 som har samma, eller till och med en uppdaterad version, av V10:s ljudkrets, men den säljs visst bara i Korea. Trist på en annars så pass bra telefon.

LG G6
LG G6 ser snygg ut på tvären. Tyvärr får vi dock inte stereoljud om vi spelar upp en film, som till exempel i Iphone 7 Plus.

Ingen ny processor

LG satsar inte på någon ny generation av processor, utan här sitter en Snapdragon 821. Men det är en som LG lyckas pressa väldigt mycket prestanda ur, och den hör till de allra snabbaste telefonerna vi testat, förutom då Galaxy S8 med nya Exynos-kretsen.

Batteritiden är bra, men inget utöver vad man kan förvänta sig. Vi får ut dryga åtta timmars videouppspelning med skärmen på full ljusstyrka, och ett par timmar till när vi drar ner på ljuset. Däremot tycker vi att telefonen har en tendens att bli varm ovanligt snabbt även vid måttlig användning. Det blir aldrig direkt obekvämt, men räkna med att luren är konstant småhet under användning.

Kamerorna i LG G5 var en klart udda upplevelse, men en vanlig kamera och en med vidvinkellins, och det mesta från föregångaren är kvar i LG G6. Bägge kamerorna har dock fått nya sensorer, bägge på 13 megapixlar. Det är lite mindre än tidigare för standardkameran och lite mer för vidvinkelkameran.

LG G6-foto
Vidvinkelkameran i LG G6 kan ta riktigt imponerande landskapsbilder.

Smartare kameror

Huvudkameran lider inte av nedgraderingen – megapixelantalet är inte så relevant över ca 12 megapixlar, utan ljusintag, sensorstorlek, snabbhet och färghantering är viktigare. Och vi gillar resultatet, med snabb autofokus och pålitligt resultat i de flesta ljusförhållanden. Vi får en del kul funktioner i appen som smidig slowmotion-effekt vid filmning och detaljerat manuellt läge.

För vidvinkelkameran är dess nya sensor en klar förbättring. Den har en f/2.4-bländare och ingen autofokus, eller fokuspunkt alls. Det behövs inte då den har rejält skärpedjup. Vi får rejäl lyster i färger, skön skärpa i detaljer och bättre dynamik i ljushanteringen. Föregångaren hade potential som en grym turist-kamera för att fota stora majestätiska landskap och scener, men föll på opålitlig kvalitet. Nu tycker vi att den är mycket bättre, och dessutom snabbare i responsen.

LG G6-ui
Vänster: LG:s inställningsmeny skiljer sig från Androids med färgglada ikoner (bra) och uppdelning i flikar (mest onödigt). Höger: Appar som inte är byggda för nya skärmformatet kan ställas in i originalläge, tvingas till 18:9 eller skalas med automatik.

Eget gränssnitt som spretar

Operativsystemet är givetvis Android 7, med LG:s egna gränssnitt ovanpå. Det kan bäst beskrivas som en mix av Iphone, Huawei P10 och Galaxy S8. Som standard får du ingen separat app-meny, men det går att växla till det, efter att du laddat hem ett gränssnittstillägg. Gränssnittet är annars på ytan rent och snyggt, och LG slänger inte in särskilt många egna navigationsfunktioner.

Däremot tycker vi att det är lite väl påträngande med systemnotifieringar. Vi får till exempel konstant upp frågan om vi vill använda funktionen LG Mobile Switch för att föra över info från en gammal telefon, men utan alternativet ”nej tack och sluta tjata”.

LG har en egen sidopanel kallad Smart Bulletin, lite av ett Google Nu-alternativ, fast bara paneler som prenumererar på olika flöden. Den har tidigare varit på som standard men måste numera slås på manuellt, något vi inte hade någon som helst lust att göra. Ett långtryck på hemknappen startar Google Nu, eller Google Assistant om du kör systemet på engelska.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning