Ett och annat ögonbryn höjdes när det uppdagades att nästa spel i danska IO Interactives Hitman-serie skulle släppas som episoder. Upplägget har tagit emot såväl ris som ros (mest ris), men nu är i alla fall den första säsongen färdigställd och vi är redo att recensera helheten.

Totalt bjuds vi på sex uppdrag som utspelar sig på platser som Paris, Marrakech, Bangkok och Colorado. På bästa Hitman-manér får vi smyga, klura, strypa och dränka oss igenom nivåerna i jakt på högprofilerade måltavlor som hotar såväl privata affärsintressen som den globala världssämjan. Svårighetsgraden höjs markant med varje uppdrag – vissa knep du lärde dig på ett ställe kan vara mycket svårare att ta till nästa gång. Det gör att du hela tiden måste utmana dig själv och dina resonemang för att lyckas – bra!

 

Hitman 2.0 – välbekant och utmanande

De flesta nivåerna är riktigt stora och sjuder av liv och rörelse. Både grafik och ljud lyfter fram spännande små detaljer och levererar på riktigt hög nivå. Det är lätt att halka in på en alternativ väg till nästa mord genom att tjuvlyssna på konversationer och vara observant på andra karaktärers beteenden.

Den som är nyfiken och håller ögon och öron öppna kommer att bli rikligt belönad med händelser som kräver att du följer olika händelsekedjor för att slutföra dem. Oftast är dessa också de mest underhållande att utforska, och resulterar inte sällan i spektakulära – ibland humoristiska – avrättningar. Du bjuds på en mängd av dessa händelser i varje nivå, vilket ger spelet en hedervärd och extremt svårmatchad potential för omspel. 
 
Hitman

Har du spelat ett Hitman-spel tidigare kommer du snabbt att göra dig hemmastadd bland pianotrådar, klädombyten och skådespeleri. Samtidigt märks det att IO Interactive gjort sitt yttersta för att ta den välbekanta formulan till sin spets – alla moment är mer sofistikerade och krävande än tidigare – men också mer belönande. AI:n är slipad och betydligt mer observant än hos många av konkurrenterna, men som alltid finns utrymme för förbättringar även här. En tendens att vilja fortsätta livet som vanligt efter att ha hittat en medvetslös kollega i korridoren smyger sig på ibland, men på det stora hela är fienderna så intelligenta som man kan begära av ett spel i den här genren.

Efter utfört uppdrag bedöms du utifrån en mängd olika parametrar och får ett slutbetyg baserat på hur väl du har lyckats. Nya kostymer, startplatser och annat smått och gott väntar den som anstränger sig. Sedan kan du testa online-läget, där du och andra spelare kan skapa egna mordkontrakt och utmana varandra in i all oändlighet.
 

Ojämnheter i nivåutbudet

En av våra favoritnivåer är medelhavspärlan Sapienza, en stad vackert belägen vid Amalfikusten i Italien. Vibrerande färger, ett stimmigt kaféliv och trånga gränder är fantastiska förutsättningar för lyckade lönnmord. Du börjar i gentlemannaskjorta på en parkbänk och slutar med att fly i ett sjöflygplan iförd en hazmat-suit i vad vi anser vara spelets mest välregisserade uppdrag. Wow! 
 
Hitman

Tyvärr håller inte alla utmaningar samma höga klass, och bottennappet är ett brungrått, förhållandevis actiontungt och fantasilöst massmordsuppdrag i Colorado. Här glider Hitman ifrån sin vinnande, genialiska formula på ett modigt men också ganska misslyckat sätt. Hade vi köpt den nivån som enskild episod hade vi känt oss lurade. Även i Marrakech blir vi något besvikna på det begränsade utbudet av snillrika möjligheter och den fantasilösa bandesignen.

Den senare nivån lyfter också Hitmans största svaghet: Alla talar engelska. När resten av spelet bjuder på grym inlevelse och en i det närmaste oslagbart härlig känsla av att resa världen runt som ambulerande lönnmördare känns det som en rejäl käftsmäll när en påflugen, marockansk gatuförsäljare bräker ut "You wanna buy a carpet?" på perfekt yankeemål.

Och det händer gång på gång! Thailändska städare, franska haute couture-modeller och italienska dödgrävare har alla kammat hem högsta betyg i engelska, och rycker en verkligen rätt ur sammanhanget. Nå, Hitman kan knappast ses som ensam syndare i den här grenen, men när allt annat känns så autentiskt är det synd med en så undermålig prestation på den här nivån.
 

Vinnande variation

När man som recensent tvingas gnälla på språkliga missar kan läsaren andas ut – så mycket mer finns det inte att klaga på i Hitman. Nivåerna kontrasterar fint mot varandra, tillvägagångssätten för att iscensätta det perfekta mordet är i det närmaste oändligt många och bidrar till en variation av sällan skådad kaliber.
 
Hitman

Här behövs ingen mastodontstory för att vi ska leva oss in i spelet, från första till sista minuten lever vi lönnmördarlivet fullt ut. Vi är mordet – vare sig det handlar om att förvandla en tuk-tuk till en explosiv dödsfälla, krossa pengafifflare med uppstoppade älgar eller förstöra födelsedagsfester med propanbehållare.

Hitman blir inte svårare än du själv vill ha det, och det är oftast fullt möjligt att blitz-skjuta dig fram till ditt offer, sätta en kula i pannan på honom eller henne och bara sjappa därifrån. Men om du väljer att avnjuta Hitman på det viset vill vi påstå att du helt missuppfattat vad spelserien handlar om: Taktisk tillfredsställelse.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Hitman - The Complete First Season Pris vid test: 549 kr.

Bästa pris just nu: 208 kr