Wikipedias redaktörer har röstat för att inte längre använda den brittiska tidningen Daily Mail eller dess hemsida som källa för artiklar i uppslagsverket. Detta efter en längre diskussion bland redaktörerna, som nu kommit fram till att tidningen inte går att lita på, skriver The Guardian.

The Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia (men inte styr över redigeringen av uppslagsverket) säger i ett uttalande att sajtens redaktörer har diskuterat pålitligheten hos The Daily Mail sedan 2015.

Beslutet att bannlysa en stor publikation från uppslagsverket är ytterst ovanligt då Wikipedia sällan dömmer ut några källor på förhand och bland annat länkar till källor som statliga ryska nyheter och Fox News vilka båda ifrågasätts ofta bland dess redaktörer.

Till följd av bannlysningen uppmanar nu Wikipedias redaktörer varandra att använda andra källor än The Daily Mail såvida det inte handlar om extrema fall (exempelvis Wikipedia-artiklarna om The Daily Mail) och arbeta för att ändra så att cirka 12 000 existerande länkar använder en annan källa än tidningen.

Beslutet kommer samtidigt som en debatt uppstått kring fejkade nyheter på sociala medier såväl som missledande information publicerad av etabliserade nyhetsleverantörer.