Det har länge cirkulerat rykten om kantfria mobilskärmar. Varje gång det börjar spekuleras om nästa generations Iphone eller Galaxy-flaggskepp så dyker konceptskisserna upp, på futuristiskt designade påhitt där hela framsidan är en skärm.

De som faktiskt tog och gjorde det, var till slut Xiaomi. Mi Mix är en bastant phablet, över åtta centimeter bred med en bildskärm på hela 6,4 tum och 1 080 x 2 040 bildpunkter. Den har lite bredare bildförhållande än telefoner vanligtvis har, något som till exempel märks när vi spelar videoklipp på den, med svarta kanter upp- och nedtill.

Xiaomi Mi Mix
Xiaomi Mi mIx har skärm hela vägen upp. Högtalare sitter bakom, och kamera är bortflyttad.

Xiaomi har skärm som ingen annan

Det mest slående med Xiaomi Mi Mix är att skärmen går långt ut i kanterna, inte bara på sidorna utan också i överkant. Helt kantfritt är det inte, men det handlar om en knapp millimeters kant runtom, och nedtill får vi fortfarande en centimeter svart list. Men det är verkligen en unik upplevelse. Det inte är en helt fyrkantig skärm, utan det är några pixlars avrundning i vardera hörn. Det är en liten detalj, men en som faktiskt gör lika mycket för stilen på telefonen som för skärmens utbredning.

Det här är verkligen en mobil med snygg design och lyxkänsla i fokus. Framsidan är en yta helt i glas, baksidan är också en helblank yta, med undantag av hål för kamera och en fingeravtrycksläsare. Och när orden ”designed by” står skrivna på baksidan är det väl ingen tvekan om att utseendet har fått stort fokus. Det känns som om det även är glas på sidorna runtom, men det visar sig att bakstycket och sidorna i själva verket är i ett keramiskt material. Designmässigt snackar vi om svart och högblankt precis överallt.

Mi Mix
Mi Mix har riktigt elegant och lyxig, om än inte helt praktisk, design Dess blanka ytor älskar damm och smuts och är hala att greppa.

Tyvärr gör alla de blanka ytorna att Mi Mix verkligen är knepig att greppa – inte just för att den är bred, utan för att dess ytor glider runt i handen. Du får greppa den rejält för att den inte ska halka ur greppet, särskilt med tanke på att den är rejält tung, över två hekto. Vi får med ett skyddande skal som gör den mer greppvänlig, men med det på tappar man både det snygga utseendet och mycket av skärmens kantfria känsla.

Rejäla prestanda

Nu är det inte bara utsidan som är påkostad, även specarna under huven är maxade. Här får vi en Snapdragon 821-processor, sex gigabyte ram-minne och 256 GB lagring. Det går inte att stoppa in sd-kort, men med såpass mycket plats i telefonen lär det knappast vara något folk kommer sakna. Xiaomi brukar alltid ligga bra till prestandamässigt med sina flaggskepp, och det här är inget undantag.

Mi Mix
En av de fetaste phablets vi testat. Nu hoppas vi få se samma coola skärmlösning i vanliga femtummare också.

Höga prestanda och stor skärm med hög ljusstyrka (runt 500 cd/m2) kan vara ett varningstecken för dålig batteritid, men Xiaomi har stoppat in ett rejält batteri på 4 400 mAh för att råda bot på det. Och det lyckas. Nio timmar webbvideo och nästan lika lång drifttid för surf och appjobb är helt klart väl godkänt. Med stöd för Quickcharge 3.0 går det också att ladda batteriet bekvämt snabbt.

Den udda designen gör att Xiaomi har fått kompromissa med två saker. Det är ju skärm i vägen där högtalare för telefonsamtal samt selfie-kameran annars skulle sitta. Högtalaren finns där, men sitter bakom skärmpanelen och är inte av traditionell typ utan fortplantar vibrationer i chassit. Innovativt? Ja, men vi tycker inte riktigt att den gör ett fullgott jobb. Det är tunt ljud och med låg maxvolym. Ska du ringa samtal med Mi Mix rekommenderar vi ett headset. Dessutom ser du ganska fånig ut med denna lur i nästan surfplattesorlek tryckt mot örat.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning