Vrid och vänd?

Framåtriktade kameran sitter istället i nederkant, och drar du igång fotoappen får du se dig själv i rejält, och ofta inte så smickrande grodperspektiv. Men du uppmanas att vända telefonen upp-och-ner när du ska ta en selfie. I alla fall tror vi att det är det den säger. Vi får upp en symbol som ser ut som om den vill att vi ska vrida på luren, och en rad tecken och siffror. Allt annat i telefonen är översatt till svenska eller engelska, men här misstänkter vi att det är en liten bit kinesiska som Xiaomi missat att översätta i den internationella modellen av luren.

Mi Mix
Selfiekameran har blivit förpassad till nederkanten. 

Kamerorna är för övrigt inget speciellt att skryta med. Det är en ganska standardbetonad uppsättning med en 16-megapixelsensor baktill och en 5-megapixlare fram. Den tar skarpa bilder i bra ljus, men där tycker vi att färgåtergivningen är flammig, ojämn och ger oss visst brus på detaljnivå. Som filmkamera är Mi Mix lite bättre, med följsam autofokus och bra mikrofon. Här skulle bättre bildstabilisator dock varit bra.

Ofärdig import

Mi Mix släpptes i Kina i oktober och då med Android 6.0 och gränssnittet MIUI, vilket den fortfarande har. Den version som säljs i Sverige har en internationell ROM, vilket innebär att den har svenskt språkstöd, men tyvärr inte fyllt ut, de appar och funktioner som Xiaomi själva lagt till är på engelska.

En annan förvirrande detalj är att telefonen ber om en ”Location” vid första uppstart, men där finns inte Sverige med som alternativ. Det verkar dock inte göra någon skillnad för funktioner i telefonen, förutom att ställa in tidszon, så vi väljer Tyskland och allt verkar fungera som det ska. En handfull appar som brukar vara standard i Android-telefoner, som Gmail och Google Drive, saknas också , men kan lätt installeras manuellt.

MIUI i sig är ett snyggt gränssnitt med vissa IOS-vibbar i formspråk och upplägg. Här finns ett gäng smarta extrafunktioner, till exempel inställningar för skärmens färgtemperatur och hörlursuttagets ljudkaraktär (ljudkvaliteten är helt okej, men ganska genomsnittligt för en smartphone), dubbla profiler så att du kan låna ut mobilen utan att folk kan snoka i ditt privatliv, lösenordslås för enskilda appar, och diverse annat nyttigt.

Tyvärr är det också fortfarande samma nackdel med denna som med alla Xiaomi-lurar: ett av de svenska 4g-frekvenserna saknas, och tyvärr just den som används av flera operatörer utanför tätorter. I vissa lägen får vi alltså klara oss med 3g. Det kan vara en nackdel för vissa, men helt irrelevant för andra. 

Mi Mix