För ganska precis ett år sedan testade vi Tomtoms då nya träningsklocka Spark Cardio + Music + Bluetooth Headphones, en blandad upplevelse där träningsdelen imponerade men musikdelen inte gjorde det. Slutbetyget blev en medelmåttig femma.

Nu är det dags för en uppdaterad variant, Tomtom Adventurer, där man förutom en mängd mindre förbättringar av själva klockan klokt nog har valt att skippa de medföljande hörlurarna. Allt är dock inte frid och fröjd och några förväntade förbättringar lyser tyvärr med sin frånvaro.

Jättetest: Nio smartklockor för den digitala handleden

Utseendemässigt liknar Tomtom Adventurer väldigt mycket sin föregångare med sin robusta utformning, tydliga svartvita skärm och enda navigeringsknapp. Adventurer har dock försetts med ett orange armband. Tanken är möjligtvis att den därmed ska se ”sportigare” ut, men särskilt diskret och elegant är det inte. Och ogillar man färgen orange får man stora problem.

Klockan sitter dock väldigt bra på armen och kan tack vare detta och den obefintliga vikten utan problem bäras dygnet runt.

Mycket bra för träning...

Även klockans gränssnitt är i stort sett oförändrat, vilket gör att den precis som föregångaren är snabb, smidig och lättanvänd. Trots en stor mängd funktioner och inställningsmöjligheter har vi inga som helst problem med att konfigurera eller använda den.

Tomtom Adventurer
Appen är rik på information, men tyvärr opedagogisk och svårnavigerad.

Väl igång hittar vi all information vi kan önska oss och lite till. Här finns bland mycket annat uppgifter om sömntimmar, antal steg, brända kalorier och avverkad sträcka, både för den aktuella dagen och summerat för veckan.
När vi sedan drar igång ett träningspass (och här finns allt från vandring och löpband till simning och skidåkning) får vi i appen tillgång till ytterligare information som avverkad träningssträcka, puls och träningsintensitet.

Kort sagt, som träningsklocka fungerar den fortfarande utmärkt med nya finesser som inbyggd barometer, automatisk liftspårning och fler träningslägen. Tyvärr visar sig musikdelen fortfarande lämna en hel del övrigt att önska.

...men fortfarande tveksam musikdel

Hanteringen och uppspelningen av musiken har visserligen förbättrats något sedan sist, men som musikuppspelare är Tomtom Adventurer tyvärr inte mycket att jubla över. Gränssnittet för att föra över musik till klockan är klumpigt och uppspelningen är funktionsfattig. Det i princip enda som går att göra smärtfritt är att spela upp spellistor rakt upp och ned.

Dessutom kvarstår problemen med bluetooth-anslutningen till hörlurarna (trots att vi testade med två olika par). Har vi armen för långt från hörlurarna hackar musiken på ett mycket irriterande sätt.

En annan svaghet som vi verkligen trodde att Tomtom skulle ha åtgärdat vid det här laget är den opedagogiska och svårnavigerade mobilappen. Här finns också mycket kvar att jobba på för dem framöver.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

TomTom Adventurer Pris vid test: 2900 kr.

Bästa pris just nu: 1296 kr