Äntligen börjar det röra på sig ordentligt på oledfronten efter en något seg start. På årets CES-mässa visades det upp ett antal nya apparater – Philips 55POS901F/12 presenterades dock redan under IFA-mässan i Berlin i höstas, och nu har det blivit dags för lansering.

Snygg design och Ambilight

Philips 55POS901F/12 är en stadig pjäs som är extremt tunn i kanterna. Tillverkaren har valt att bygga in anslutningar och mottagare i själva tv:n, vilket begränsar möjligheten att bygga en riktigt tunn tv, men här finns å andra sidan också Ambilight som kräver sin yta. Det sitter led-belysning på sidorna och i överkant och det här är en designdetalj vi gillar. Men det kräver att du ställer tv:n mot en ren vit vägg för optimal effekt.

Tv:n har fyra stycken hdmi-ingångar och tre stycken usb-kontakter, vilket borde vara tillräckligt för de flesta. Här finns också dubbla CI-kortläsare och dubbla tuners med stöd för alla vanliga standarder (marksänt, satellit och kabel, dock är den inte godkänd av Canal Digital i skrivande stund).

Fantastisk bild

Bilden är riktigt ljusstark och fin. Vi använder blurayfilmerna Life of Pi och The Revenant i hdr-versioner för att se hur tv:n presterar under bästa möjliga förutsättningar och här är bilden helt fantastisk. Mörka partier i bilden blir verkligen helt svarta och samtidigt levererar tv:n riktigt ljusstark bild med fylliga och naturtrogna färger. Vi justerar ned kontrasten en aning och slår av Perfect Clear Motion för att optimera skärpan i konturer i bilden.

Jämfört med LG:s tv är Philips aningen vassare när det gäller just kontrasten, men det handlar om hårfina skillnader. Detaljåtergivningen i lågdagrar imponerar stort och efter lite justering hanterar tv:n riktigt ljusstarka bilder utan att fräta ut ljusa delar.

Philips 55POS901F/12
Här finns de viktigaste apparna för att se streamad film och tv.

Dubbla app-butiker

Eftersom Philips smart-tv-plattform baseras på Android har du tillgång till både Google Play och Philips egna appgalleri. 16 GB minne finns att lagra appar på, och minnet går att bygga ut. Menysystemet är tydligt och hyfsat snabbt, men till Samsungs suveräna gränssnitt är det en bit kvar.

I övrigt finns de flesta viktiga appar vi förväntar oss i en modern smart-tv, som Viaplay, SF Anytime och Film2home. Netflix har till och med fått en egen knapp på fjärrkontrollen, som liksom tidigare har ett minitangentbord på undersidan. Inte helt optimalt, det känns helt enkelt lite skumt när vi råkar komma åt knappar på undersidan när vi använder kontrollen, även om dessa är inaktiverade när den är vänd åt andra hållet.

Philips 55POS901F/12
Visst är det smidigt ibland med ett tangentbord, men att ha det på undersidan av den vanliga fjärren känns inte helt optimalt.

En detalj som är värd att lyfta fram med Philips 55POS901F/12 är ljudet. På undersidan sitter en soundbar och den är inte bara en estetiskt tilltalade del av tv:n. Den låter riktigt bra både när vi ser på film och lyssnar på musik.

Det rekommenderade priset är 39 990 kronor men flera återförsäljare säljer den för 29 990 kronor vilket är mer rimligt, om än fortfarande väldigt mycket för en 55-tummare. Men det kostar att ligga på topp...

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning