Få teknikhändelser har väl fått lika mycket uppmärksamhet i år som återkomsten för Nokia 3310. Det i sig kan tyckas underligt med tanke på att det rör sig om en teknikmässigt föråldrad telefon som inte ens försöker mäta sig med övriga konkurrenter.

Men retrofaktorn är inte att underskatta. Under några år i början av 2000-talet kändes det som att varenda kotte hade en Nokia 3310, och bara tanken på att spela Snake, lyssna på klassiska ringsignaler och skriva sms med T9 väckte uppenbarligen liv i nostalgiådran.

Ja, och sedan ska vi inte heller glömma bort Nokia som varumärke. Den finska mobiltillverkaren dominerade som bekant marknaden innan Apple och Samsung gav sig in i leken, men en rad felsatsningar senare var man borta från kartan. Comeback-historier går ju alltid hem – även om den i just detta fallet är aningen konstruerad. Det är faktiskt inte Nokias återkomst det handlar om, bakom nysatsningen ligger snarare företaget HMD, som köpt upp rättigheterna till att använda namnet Nokia. 

3310

Ny design i gammalt format

Själva telefonen är heller inte exakt likadan som vi minns den. 3310 årsmodell 2017 påminner visserligen till formen om hur Nokias ikoniska lur såg ut, men det är inte någon kopia det rör sig om. Istället kan 3310 beskrivas som "nyretro" – det vill säga en design som känns slimmad nog att fungera i dag (116 x 51 x 12.8 mm), samtidigt som den har tydliga drag till hur dåtidens mobiler såg ut och kändes.

Förutom det uppenbara att 3310 saknar touchskärm och istället har gammal god T9-knappsats och en förhållandevis liten skärm är det plast, lätt vikt (79,6 gram) och i viss mån stryktålighet som står i fokus. Det här är en telefon som du lätt kan ta med dig överallt, utan att vara särskilt rädd för repor eller annat som dyrare telefoner dras med.

3310

Dubbla sim-kort

Precis som när det begav sig sitter batteriet under skalet på baksidan (för övrigt är baksidan något knepig att ta loss, men förhoppningsvis lär du inte behöva göra det mer än någon enstaka gång). Bakom batteriet finns plats för sd-kort samt två sim-kortsplatser. Det sistnämnda är riktigt trevligt. Många av oss har numera fler sim-kort än ett, men många av dagens mobiler har bara plats för ett sim-kort åt gången.

Värt att nämna är att 3310 endast har stöd för micro-sim. Den ännu mindre modellen kallas för nano-sim och är så gott som standard i dag. Ska du använda ett sådant behöver du ett konverteringskit eller en annan lösning. Det i sig är inte särskilt dyrt, men nog kunde Nokia inkluderat ett sådant kit i paketet? Här bör vi också höja ett varningens finger: när vi placerar vår adapter i facket har vi sedan stora problem att få ut den. Till slut lyckas vi, men först efter att vi letat rätt på en pincett. 

Snake är tillbaka! Eller?

Retrokänslan fortsätter även när vi har slagit på telefonen. Här är det inga avancerade funktioner att tala om – gränssnittet är avskalat och det finns varken tillgång till moderniteter som Whatsapp eller Facebook. Vi kan visserligen surfa på nätet (via gsm, glöm wifi-stöd), men det här är knappast någon telefon du köper för smarta funktioner. Du kan ringa, skicka sms, fota, spela mp3-filer från sd-kortet och lyssna på radio – och inte mycket mer.

3310

Eller jo, 3310 har naturligtvis det inkoniska mobilspelet Snake förinstallerat. Tyvärr är det inte samma version som de flesta har tillbringat alldeles för många timmar med, utan istället en Gameloft-utvecklad nyversion som ärligt talat är föga upphetsande. Sådana versioner kryllar det redan av på både IOS och Android. Tro inte på alla lyriska utrop att Snake äntligen är tillbaka. Det här är mycket väsen för ingenting. 

Riktigt bra batteri

Något som däremot är ett stort plus med 3310 är dess batteritid. Batteriet är bara på 1200 mAh, men telefonen är tillräckligt strömsnål för att den ska klara sig i flera dagar på en laddning. Eftersom batteriet dessutom är löstagbart går det alldeles utmärkt att ha med sig flera i reserv utifall att det skulle krisa.

Hårdvarumässigt är 3310 inte direkt något skrytbygge. Skärmen är av TFT-typ med en upplösning på 240x320, vi får 16MB internminne och en kamera på 2 megapixlar. 

3310

Mjukvaruplattformen är en uppdaterad variant av Nokias tidigare Series 30, som fungerar som det ska. Ingen seghet eller överdrivet krångliga menyer här inte. Om vi ska anmärka på något här är det översättningen, som inte är helt klockren. Vi hittar bland annat ”anslutbarhet” och ”toner” bland inställningarna. Inte hela världen, men ändå något som Nokia nog borde ha kunnat fixa.

Omdöme

Med detta sagt är den stora frågan vilken målgrupp 3310 egentligen riktar sig till, och det undrar vi fortfarande efter ett par dagars testande. 600 kronor för en telefon är inte mycket pengar, å andra sidan går det att hitta smartphones för ungefär samma prislapp. En äldre målgrupp, kanske någon tänker? Möjligtvis, men skärmen känns inte tillräckligt tydlig för att det skulle vara aktuellt och knapparna är lite väl små.

Snarare är det en telefon du antingen ger dina barn eller som du själv använder som reservtelefon när du är ute på långresa utan några möjligheter att ladda din ordinarie. Det kan säkert passa någon, men suddar inte ut det faktum att Nokia 3310 anno 2017 är en nostalgilur med bra batteritid, dubbla sim och ett smidigt format – men knappast mycket mer än så.


Fakta Nokia 3310

Nätverk: GSM (2g)
Mjukvara: Nokia Series 30
Byggmaterial: Plast
Storlek: 115.6x51x12.8 millimeter
Vikt: 79,6 gram
Batteritid: 744 timmar standby, 22 timmar samtal
Sim: Micro SIM med två kortplatser
Skärm: TFT-skärm i färg, upplösning 240 x 320
Minne: 16 MB integrerat
SD-kortplats: MikroSD på upp till 32 GB
Kamera: 2 megapixel med led-blixt
Bluetooth: Ja
FM-radio: Ja
Anslutningar: Mikro-usb, 3,5-millimetersjack

plus

Lätt och behändig.
Bra batteritid.
Dubbla sim-kort

minus

Extremt begränsad, men det visste vi ju.
Snake är inte det Snake vi minns.

Betyg 3 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning