– Vi tycker VR går jättebra. Det fortsätter på ett sätt som är i linje med våra förväntningar, sa Gabe Newell i möte med en grupp reportrar, skriver Polygon. Samtidigt tillade han något oväntat att:

– Vi är också ganska bekväma med möjligheten att VR kan bli ett stort misslyckande.

Missa inte: Gabe Newell vägrar lyfta på locket kring Half-life 3

Ett uttalande som blir extra slående i sammanhanget av att Valve är en av frontfigurerna inom den tilltagande virtual reality-marknaden. Detta då de utger ena halvan bakom HTC Vive, VR-headsetet som bland annat tävlar med Facebooks Oculus Rift.

– Vi är fortfarande i startgroparna för detta. Vive är det dyraste headsetet på marknaden och är knappt kapabel till att göra ett dugligt jobb med att leverera en virtul reality-upplevelse, sa Gabe Newell på ett sätt otypiskt för företagsledare men i linje med hans tidigare uppriktighet. Värt att notera är att Valve inte är ett börsnoterat företag och har några aktieägare att svara mot.

Under reporterträffen var Gabe Newell även kritisk mot hur andra pratar om VR som om det just nu är en teknik för annat än entusiaster. Han jämför VR med när folk köpte de första persondatorerna på 80-talet utan att riktigt veta vad de skulle ha dem till.

– Vissa har fått uppmärksamhet genom att säga att det kommer säljas miljoner med VR-headsets. Vi tror inte riktigt på det. Jag kan inte peka på något enstaka innehåll i det här som skulle få miljoner människor att ändra på upplägget för sina hemdatorer.

Gabe Newell och Valve är samtidigt inte främmande för riskfyllda investeringar. Bland annat dömdes den digitala speltjänsten Steam ut som ett misslyckande när den släpptes 2003. Idag uppskattas tjänsten ha runt 150 miljoner användare.

För stunden jobbar Valve också på tre fulla VR-spel till HTC Vive vilka än så länge är hemliga.