Förra året fick vi vänta ett bra tag på HTC:s flaggskepp "10". Den var dock värd väntan, en elegant och toppspecad lur med bästa ljudet hittills i en smartphone. I år gick det fortare, och HTC har redan nu släppt en riktig premiumtelefon – HTC U Ultra.

HTC U är inte tänkt att ersätta HTC 10 som årets flaggskepp, vi kan vänta oss en ännu vassare HTC 11 senare i år. Det faktum att U Ultra är en mer phabletliknande sak med 5,7-tumsskärm talar också för det. HTC gör med andra ord som LG brukar göra, och släpper en stor och lite experimentell lur med förra generationens processor, innan det nya flaggskeppet.

HTC U Ultra
HTC U Ultra har en lätt tvålformad baksida helt i böjt glas. Snyggt... så länge den är nyputsad. 

Glas och runda former

HTC U Ultra skiljer sig till det yttre markant från alla HTC-modeller vi sett på senare tid. HTC 10 är ett bastant aluminiumblock och One A9 är en stramt rundad Iphone 6-kopia. Här får design och material oss snarare att tänka på Samsung Galaxy S7, fast ännu mer rundat och droppformat. Och i en diskret, jämnsvart stil.

Det är blankt, svalt och anonymt, med bekvämt grepp, eller åtminstone så bekvämt det kan bli i det här stora formatet. När luren är hela åtta centimeter bred så kommer det bli ett visst problem för den som har för små händer. Kanterna är i mörk aluminium och baksidan är i glas med rundade kanter, men hade lika gärna kunna varit i blank plast eller metall. Det blir lite svettigt att greppa den i längden och ytorna älskar att samla på sig damm och fingeravtryck.

Läs mer: Test av Huawei Honor 8 - imponerande mobíl

Under skärmen sitter en hemknapp som fungerar som fingeravtrycksläsare. På vardera sida finns också anonyma navigeringsknappar. Hemknappen är inte mekanisk utan svarar med en kort vibration när den registrerar ett tryck. Det är inte i klass med Iphonens så kallade ”taptic engine” men gör jobbet pålitligt och tydligt nog för att fungera.

HTC U Ultra
Skärmen verkar inte lika ljusstark som vissa konkurrenter, men skiner bättre än vi lyckades fånga på bild.

Snygg skärm med tillägg

Skärmen trodde vi först var en amoled-panel, tack vare ovanligt bra svärta i mörka partier och en inte riktigt så intensiv ljusstyrka som en del andra ips-paneler. Det visar sig dock vara en lcd-skärm av en typ HTC kallar ”Super LCD 5” – samma typ som sitter i HTC 10. Exakt vad det innebär tekniskt vet vi inte, men resultatet är en ips-liknande skärm med ovanligt bra kontrast kontrast och snygga, klara färger.

Förutom vanliga skärmen har U Ultra också en extra skärmrand upptill, en knapp centimeter hög, vid sidan av telefonens framåtriktade selfie-kamera. Det här har vi sett tidigare i telefoner från LG, V10 och X Screen. Och nu är det alltså HTC:s tur. Miniskärmen är av samma typ och har samma punkttäthet som den större, men kan slås av och på individuellt. Det gör att den används för klocka och notifieringar när telefonen är i viloläge.

I LG V10 var extraskärmen lite knepig att navigera och kunde inte utnyttjas till särskilt mycket, men HTC gör ett lite bättre jobb. Genom att svepa åt sidorna får vi fram olika funktioner – mediaspelare, snabbkontakter, liten app-meny, kalender med mera. Det är dock fortfarande pilligt och som funktion gör den egentligen inte så mycket nytta. Det är en gimmick, och inte mycket mer. Den fungerar bäst när den används för extra information, till exempel för att påminna om dagens händelser i kalendern. Att lägga kontakter, mediaspelarkontroller eller app-ikoner där är synnerligen puckat, då de är rejält svåra att nå.

HTC U Ultra
Usb c-uttaget eller bluetooth är enda ljudalternativen. Och en inbyggd högtalare som ger klart men inte så kraftfullt ljud. 

Bra men begränsat ljud

U Ultra följer HTC trenden och skippar hörlursuttag. Vi hoppas man får med en adapter till 3,5 mm också, det fick vi inte till vårt testexemplar. Om inte känns det lite snålt. Ljudkvaliteten ska på pappret vara riktigt bra, med kvalitets-DAC, hi-res audio-stöd och ett par avancerade audio-drivrutiner och funktioner: Boom Sound som ska ge extra tryck i den inbyggda högtalaren och Usonic som ska optimera ljudet för dig i hörlurar.

Vi får med ett par usb c-anslutna in ear-lurar som faktiskt ger ett riktigt övertygande ljud, om än med lite låg maxvolym. Men utan adapter tillgänglig kan vi inte testa med våra favorithörlurar och jämföra med andra telefoner och mediaspelare. Vi är fortfarande tveksamma till hela idén med ljud och laddning via samma port. Det känns som en lösning på ett problem som inte finns, och som istället har skapat ett nytt – ingen musik när du laddar batteriet. Men okej, kanske är det framtidens melodi. Vi får hoppas det dyker upp fler bra usb c-hörlurar från de tunga namnen på hörlurssidan snart.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

HTC U Ultra 64GB Pris vid test: 7890 kr.

Bästa pris just nu: 3295 kr