I en ny intervju med Quartz berättar Microsoftgrundaren och filantropen Bill Gates hur han tror det går att lösa problemet med att robotar kommer ta över allt mer av vårt manuella arbete i framtiden, låt dem betala skatt.

Missa inte: Elon Musk - Vi måste gå ihop med maskinerna eller bli irrelevanta"

– Om en människa idag gör ett arbete till ett värde av 50 000 dollar i en fabrik så är det skatt på den inkomsten. Om en robot gör samma sak så borde det tekniskt sett vara skatt på robotens arbete också, säger Bill Gates.

Tanken med automatiserat arbete är nämligen, enligt Bill Gates, att frigöra arbetskraft som istället kan användas exempelvis i äldrevården, i skolan eller liknande jobb där det finns ett krav på mänsklig förståelse och empati som robotar inte kan uppfylla, samt ett väldigt stort behov av personal.

Så enligt Bill Gates kan skatt på arbete inte försvinna bara för att arbetet automatiseras, speciellt när arbete i exempelvis offentlig sektor finansieras genom skatt. Förslaget från hans sida är att robotarnas skatt då kan vara på delar av företagens vinster såväl som en skatt för att använda robotarna i sig. Han tror inte att robottillverkarna kommer se något problem med det eller att förslaget kommer bromsa innovationslusten.

– Det är rätt dåligt om folk överlag känner större rädsla än entusiasm över vad innovation kan åstadkomma. Vilket innebär att de riskerar att inte forma innovationen för de positiva saker som den kan åstadkomma. Och beskattning är ett klart bättre alternativ än att bannlysa specifika element. 

Du kan se ett videoutdrag från intervjun nedan och läsa den fulla intervjun här.