Det går inte att förneka det magiska skimmer som ligger över vikingar, samurajer och riddare. Att ignorera deras våldsamma och blodiga leverne är inte särskilt svårt eftersom de helt enkelt ser så jäkla coola ut.

Det är just den känslan som Ubisoft har byggt For Honor kring. Mäktiga män och kvinnor, utrustade med rejäla rustningar och livsfarliga vapen, som gör upp med varandra i strider så hårda att marken skälver.

For Honor, bild 1

Stål möter stål

På ytan kan det se ut som att For Honor följer standardmallen för dagens actionspel till punkt och pricka. En mäktig hjälte tar sig över stora slagfält för att hugga ner fiende efter fiende med brutala och tunga attackkombinationer. Men att försöka spela For Honor på samma sätt som God of War eller Dynasty Warriors kommer endast att leda till en usel spelupplevelse fylld med förnedrande förluster. For Honor ska snarare ses som ett taktiskt fightingspel med actioninslag, där arenorna består av öppna slagfält med motståndare som är minst lika starka som dig själv.

Stridssystemet som For Honor bygger på är både enkelt som smart. Samtliga karaktärer har tillgång till ett hårt långsamt slag, ett snabbt svagt slag samt en knuff. Dessa slag går också att kombinera på olika sätt för att åstakomma mer skada. För varje attack som utförs förbrukas uthållighet och om mätaren töms blir slagskämparna långsamma och extra sårbara en kortare stund. Det är därför avgörande att tänka igenom sina attacker och hela tiden ha defensiven i åtanke.

Det är just de defensiva funktionerna som sticker ut. När du och en motståndare står öga mot öga ska du låsa kameran på denna och samtidigt vara beredd att dra den högra styrspaken åt det håll som motståndarens attack kommer ifrån: uppifrån, vänster eller höger. Attacken pareras då och öppnar för en motattack – som motståndaren kan blockera på samma sätt. En duell mellan två duktiga spelare kan pågå en stund, och det är stort nöje oavsett om det slutar med vinst eller förlust.

For Honor, bild 2

En för alla, alla mot en

De nyskapande striderna utmärker sig extra positivt mot mänskligt motstånd, så det är inte oväntat att hjärtat av For Honor hittas i just onlineläget. Där finns fem spellägen som alla på ett eller annat sätt går ut på att hugga ner alla spelare i motståndarlaget.

De två mest grundläggande spellägena består av dueller på små arenor. Inga finesser eller extrakrafter, bara hårda men rättvisa strider där den bäste personen vinner. Duellerna går antingen att spela en mot en eller två mot två – och i det sistnämnda alternativet är det fritt fram att försöka gadda ihop sig mot en fiende direkt från början eller låta varje person sköta sitt.

I de tre övriga spellägena bjuds det på större arenor som rymmer fyra spelare i varje lag. I vissa fall är även slagfälten fyllda med datorstyrda fotsoldater som dör på ett slag. Det som är speciellt i dessa tre spellägen är att det ofta blir strider mellan flera spelare på samma yta – vilket leder till mer intensiva och actionfyllda bataljer. Det gör emellertid även att striderna lätt blir röriga och att klämma sig tätt inpå en lagkamrat för att besegra en fiende tillsammans kan i vissa fall stjälpa mer än hjälpa.

Vem vill slå en dumburk?

Samtliga spellägen går även att spela mot datorstyrda karaktärer, men med mänskliga spelare vid din sida. Av någon anledning är det dock betydligt tråkigare att möta datorstyrda motståndare jämfört med riktiga människor. Den artificiella intelligensen sköter sig visserligen oftast utmärkt och bjuder på ordentligt motstånd, men det är ändå inte samma sak. Att besegra datorstyrda motståndare ger inte alls samma belöningskänsla och det blir mest irriterande att förlora mot en dum plåtburk som låtsas vara mänsklig.

For Honor, Bild 3

Köp dig stark

Något som däremot förtar en del av upplevelsen i det annars så underhållande onlineläget är att både vapenförbättringar och utseendeförändringar gömmer sig bakom en valuta som antingen kan tjänas ihop genom att utföra dagliga uppdrag – eller genom att spendera riktiga pengar. Det är visserligen inte möjligt att köpa sig stark utan att spela, men det går att spendera riktiga pengar för att få så bra utrustning som möjligt till den nivå som din karaktär har nått. Ett girigt pengasug som riskerar balansen online.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning