Högsta domstolen i Nya Zeeland meddelade under måndagen att internetentrepenören Kim Dotcom, grundaren av Megaupload, och hans tre kollegor, fortfarande ska utlämnas till USA och uppehåller därmed beslutet från december 2015 av tingsrätten.

Missa inte: Fildelare mest villiga att betala för streamingtjänster

Samtidigt säger Kim Dotcom att domen utgör en stor seger för hans sida då högsta domstolen även frikände honom för brott mot upphovsrättslagen. Om Kim Dotcom utlämnas till USA så kommer det bli för misstanke om bedrägeri.

Kim Dotcom, tre kollegor och två företag, varav ett är Megaupload, åtalades i januari 2012 av en domstol i USA för att vara skyldiga till utpressning, planering att begå upphovsrättsbrott, pengatvätt, så väl som två brott mot upphovsrättslagen. Megaupload anses då ha varit drivande för det största brottet mot upphovsrättslag i amerikansk historia.

Under förhören 2015 gällande Kim Dotcoms utlämning till USA deltog flera människorättsaktivister så som Harvardprofessorn Lawrence Lessing som motsatte sig utlämningen.

Kim Dotcom har själv beskrivit åtalet som politiskt och skriver på Twitter att enligt Nya Zeeländsk upphovsrättslag så kan en internetleverantör inte dömas för vad deras användare gör.

"Jag kommer inte längre bli utlämnad för upphovsrätts. Det har vi vunnit. Nu ska jag istället bli utlämnad för en lag som inte ens gäller", skriver Dotcom.

I en intervju med New Zealand Herald säger Dotcom att han är säker att han kan ta domen till hovrätten där han förutspår ytterligare två år av rättstvister.

– Dom förstörde min familj, dom förstörde min verksamhet, dom spionerade på mig och bröt sig in i mitt hem och de gjorde allt detta baserat på ett civilt upphovsrättsfall.