Den första tanken som slår oss när vi hämtar ut Volvo V60 CC är om det här verkligen en Cross Country-modell. Jämfört med storebror XC70 är V60 CC anonym när det gäller just Cross Country-detaljerna. Visst finns här nya diskreta skärmskydd och hasplåtar – dessutom är bilen hela 6,5 centimeter högre än vanliga V60. Men vi känner inte att det här är en bil vi vill ta med ut på älgjakten på sönderkörda skogsvägar eller åka offroad med.

Volvo V60 Cross Country

Gammal och tråkig

V60 i nuvarande tappning har funnits ett tag nu och det märks när vi sätter oss i bilen – här har det inte hänt mycket på länge. Volvo har länge försökt ta sig in i premiumklassen och tävla med tyskarna, men vi tycker inte att materialval och finish kommer upp i den klassen.

Här finns en tydlig skärm i mittkonsolen, men denna saknar touchfunktion. När det gäller gränssnittet i V60:ns MMI har Volvo för länge sedan blivit omkörda av de flesta. Visst hittar vi en hel del bra funktioner, men testbilen (Momentum-versionen) har inte ens backkamera.

Volvo V60 Cross Country

Fantastisk komfort

Att köra V60 är däremot riktigt trevligt. Motorn är pigg och komfortnivån överlag riktigt hög. Fjädringen är mjuk och behaglig, ljudnivån i kupén är låg och stolarna bekväma (elmanövrerat svankstöd är guld värt!). Vi trivs lika bra i bilen när vi ligger och bränner mil på landsväg som när vi sitter fast i bilköer på väg in till jobbet i rusningstrafik.

Motorn i testbilen är den gamla beprövade femcylindriga D4:an. Om du vill ha den nya motorn är det tyvärr framhjulsdrift som gäller, testbilen är givetvis fyrhjulsdriven som sig bör i en Cross Countrymodell. 190 hästkrafter ger ordentlig skjuts i omkörningar och bilen gör 0-100 km/h på strax under nio sekunder. Bilen är inte direkt sportig, men ändå rapp nog för de flesta.

V60 är en ganska liten bil och det blir lätt trångt i baksätet om fler än två vuxna skall åka med. Bagageutrymmet sväljer 430 liter, vilket är okej när du åker och storhandlar, men det är inte en bil barnfamiljen vill packa full och dra på semester i. Vi ser V60 snarare som en andrabil, alternativt en bil för dig som inte har stor familj att köra runt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning