Vi har tidigare rapporterat om olika företag som testat att leverera paket via drönare. Nu verkar det som om leveransmetoden är ett steg närmare vår vardag. Transportföretaget UPS har nämligen utfört en ny sorts test som ska både spara tid och samtidigt minska förarnas transportsträckor. För detta användes en specialdesignad drönare och tillhörande elbil, båda signerade elfordon- och drönartillverkaren Workhouse Group.

Missa inte: Codrone – Drönaren du kan programmera

I ett videoklipp visar UPS hur metoden kan användas i praktiken. Först släpper budbilsföraren ut en självgående drönare från bilens tak, varpå drönaren flyger ut till den angivna adressen. Samtidigt fortsätter föraren vidare med leveransrutten. När drönaren är klar med sitt lokaliserar den budbilens position och återvänder till den. Genom att låta drönare ta hand om en del av leveranserna kan förare undvika omvägar och svåråtkomliga platser.

Enligt UPS kan drönarleveranser även minska utsläpp. I teorin skulle var och en av företagets 102 000 bilar då köra 1,5 kilometer kortare sträckor per dag. Men att ersätta budbilarna med drönare helt är i dagsläget uteslutet.

– Chaufförerna är företagets ansikte utåt. Det kommer inte att förändras, meddelar Mark Wallace, vice vd för global utveckling och hållbarhet vid UPS.

Något exakt datum för när UPS kommer att tillämpa drönarleveranser i större skala finns ännu inte.