Vi hade knappt hunnit stoppa sim-kortet i Xperia XZS, förrän det verkliga flaggskeppet från Sony landade på redaktionen. XZ Premium var det absolut vräkigaste i telefonväg som visades upp på Mobile World Congress i vintras, och nu när den anländer är den nog också den mest maxade mobil vi testat.

Om du minns Xperia Z5 Premium så är det här lite av en uppföljare, med samma egenskaper som gjorde den unik. Dels en spegelblank baksida som ger mobilen ett lyxigt utseende, i alla fall innan den blivit så full av fingeravtryck att det är dags att hala fram putstrasan. Dels en påkostad bildskärm med 4k-upplösning.

Xperia XZ Premium
Xperia XZ Premium är en rejäl telefon att hålla i och använda. Tvåhandsgrepp kan behövas i vissa fall.

En riktig bjässe

Det betyder inte nödvändigtvis att det är den bästa för alla användare. Xperia XZ Premium är en 5,5-tummare, och inte liten för att vara en sådan. Med relativt breda marginaler runt om, och en rejäl vikt på nästan två hekto är det en stor sak att hålla i handen. Gillar du Sony och funderar på ett nytt flaggskepp så kan därför betydligt nättare, och billigare, Xperia XZS vara ett smartare val.

Då går dock miste om tre saker. För det första prestanda. Det här är den första telefon vi haft möjlighet att testa som kör nya Snapdragon 835. Samsung Galaxy S8 finns visserligen i Snapdragon 835-version, men bara i USA. Även Xiaomi Mi6 kör nya processorn, men den har vi inte haft möjlighet att prova på ännu. Snapdragon 835 är, liksom nya Exynos-kretsen i Galaxy S8, byggd på 10-nanometersteknik – och tillverkas faktiskt också den av Samsung.

Ny nivå för mobilgrafik

Prestanda är imponerande i våra tester, men precis som för Galaxy S8 så ligger den stora vinsten i inte i ökad processorkraft, utan i minskad strömåtgång och värmeutveckling. Sony Xperia XZ Premium drar jämnt med Galaxy S8 i de flesta moment, en 10-20 procents ökning mot de bästa resultat vi såg med Snapdragon 821.

Xperia XZ Premium
Xperia XZ Premium är inte egentligen särskilt tjock, utan mäter precis under 8 millimeter. Det är på bredden som den kan bli jobbig att greppa för den som har för små händer.

Grafikmässigt lägger Snapdragon 835 däremot i en högre växel. Nya grafikkretsen Adreno 540 är en riktig best, och slår förra toppnoteringen som Apple A10 i Iphone 7 hade med god marginal. Riktigt vad det ska vara bra för i dagsläget är svårt att säga, vi har inte hittat några spel på Android eller andra tillämpningar som maxar ut grafiken i en Snapdragon 821 eller ens en 820.

Men med mer muskler kanske vi kan få se mer krävande tillämpningar i framtiden. Med tanke på att du redan kan parkoppla en Playstation-kontroll till en Sony-telefon för att köra Remote Play och strömma spel från din Playstation 4 till telefonen, kanske man kan tänka sig att göra tvärtom – strömma spel från mobilen till tv:n. Fast det är i och för sig tveksamt om Sony vill konkurrera med sig själva på det sättet.

Ojämn batteritid

Trots att nya hårdvaran är extra strömsnål blir vi inte enormt övertygade av batteritiden. Här sitter ett batteri på 3 230 mAh, vilket är rätt så generöst. Men i våra första mätningar där vi spelar upp strömmad video får vi mediokra 6,5 timmars batteritid. Andra tillämpningar, som webbsurf och sociala appar, ser ut att dra lite mindre, och där blir resultatet klart mer godkänt.

Xperia XZ Premium
Xperia XZ Premium laddas givetvis med usb typ c. Snabbladdning fungerar och snabbladdare ingår.

Xperia XZ Premium stödjer Qualcomms snabbladdning. Telefonen har också en del smarta saker för sig med uppladdningsrutinerna – den kan till exempel lära sig när du vanligtvis har luren inpluggad på nätterna och dra igång laddning lagom till den tror att du vaknar. Det blir skonsammare för batteriet och gör att det håller längre.

Den korta batteritiden beror nog främst på bildskärmen som är något alldeles extra. Det är den andra stora nyheten i Xperia XZ Premium. Sony har inte gjort som LG eller Samsung och experimenterat med formatet eller upplevelsen med smala kanter, rundade hörn eller nytt format. Här är det klassisk 16:9-format som gäller.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning