Galet punkttätt med 4k-skärm

Det är en skärm med brutalt många pixlar. Vi pratar full 4k-upplösning, vilket på 5,5-tumsskärm ger en punkttäthet på över 800 pixlar per tum. Och dessutom har den 10 bitars hdr-stöd med ljusstark panel och hög kontrast, tack vare en relativt djup svärta. Kontrasten är inte i Samsungs amoled-klass eller riktigt lika övertygande som ips-panelen i LG G6 (som vi i dagsläget tycker är den bästa ips-skärmen), men det är riktigt snyggt att titta på oavsett.

Nu kör inte Xperia XZ Premium 4k-upplösning hela tiden, då hade batteriet tömts snabbare än vi kan säga ”ultra high definition”. För det mesta kör den enkelt uppskalad 1080p-bild. Det är endast i ett fåtal appar, som Sonys egna mediaspelare, som panelens fulla potential utnyttjas. Inte för att vi kan se någon större skillnad utan lupp.

Xperia XZ Premium
Skärmen gör ett bra jobb i de flesta ljusförhållanden.

Snabb lte och bluetooth 5.

Den tredje skillnaden mellan Xperia XZS och XZ Premium är uppkopplingsmöjligheterna. Bägge har såvitt vi kan se samma wifi-standard och ger oss snabb och stabil uppkoppling i de wifi-nät vi testar dem på.

Nytt i Xperia XZ Premium är bland annat snäppet vassare 4g-uppkoppling. I alla fall i teorin, då den har stöd för lte cat 16. Det ska kunna ge 4g-uppkopppling på upp till en hel gigabit – om du hittar en operatör som stödjer det. Vilket du inte lär göra. Inget du har glädje av omedelbart med andra ord, men kanske i framtiden, precis som med grafikkretsen. Här finns också stöd för bluetooth 5 som ger högre hastigheter och längre räckvidd…när väl bluetooth 5-kompatibla tillbehör börjar dyka upp.

Samma kamera som i lillebror

Kameran är däremot såvitt vi kan se exakt samma som i Xperia XZS, vilket betyder en 19 megapixel-sensor, f/2.0-bländare och digital bildstabilisering. Vi får också förutsägande autofokus, som ska göra det lättare att ta ögonblicksbilder på rörliga objekt, och möjlighet att filma i super slowmotion, det vill säga korta sekvenser i hela 960 bilder per sekund.

Det mesta fungerar övertygande, och Sony är definitivt med i mobilkameraracet. Men avsaknaden av optisk bildstabilisering märks i vissa lägen, till exempel vid inzoomad fotografering. En sak vi ogillar är kameraknappen. Sony har som vanligt en separat avtryckarknapp med klassisk kamerafunktion – halvt nertryckt för fokus och helt nertryckt för att ta en bild. Det har vi alltid gillat, men här är den mindre, billigare och plattare än den brukar vara, vilket bara gör det svårt att träffa rätt. Samma sak gäller även för volymknapparna, även om behovet av kontroll inte är lika stort där.

Xperia XZ Premium
Vår testade modell är en av två färger. Den andra är istället helt silvrigt spegelblank.

Ljudet är annars ett pluspoäng för Xperia XZ Premium. De inbyggda högtalarna med stereoelement i vardera kortsida ger ett kraftfullt och tydligt ljud och låter bättre än de flesta smartphones. Med hörlurar inpluggade hör den också till de bättre, även om det finns enstaka lurar med snäppet bättre dac inbyggd. Varför Sony inte kan inkludera ett par bra in-ear-handsfree på köpet – eller några alls – i ett paket som kostar 8 000 kronor, är däremot fortfarande ett mysterium.