Den första prototypen för Teslas första SUV, Model X, presenterades 2012. 2015 påbörjades massproduceringen av bilen och idag finns fyra modeller av Model X med varierande prestanda och pris. Från billigast till mest exklusiva är modellerna 75D, 90D, 100D och P100D.

Tanken med Model X är att erbjuda en elbil som är kompatibel även med barnfamiljer. Bilen levereras med fem säten, men går att uppgradera till sex eller till och med sju säten för den större familjen. Samtliga modeller av Tesla Model X är utrustade med fyrhjulsdrift och klarar en släpvagnsvikt på 2 268 kilo.

Tesla Model X

Elmotor – praktiskt eller bara jobbigt?

Model X är precis som Teslas andra modeller helt och håller eldriven. En av de viktigaste aspekterna att reflektera över innan man väljer en elbil är hur stor räckvidd man behöver. Detta eftersom det är mycket omständigare att ladda upp en elbil än att tanka en bensin- eller dieseldriven motor. Dels eftersom det inte finns lika många laddningsstationer som bensinmackar runt om i landet, men också eftersom det är betydligt längre tid.

Läs också: Snälla elbilstillverkare – sluta blåsa era kunder

Den billigaste versionen av Tersla Model X, 75D, levereras med ett 75 kWh batteri som enligt Tesla själva ska ge en räckvidd på 417 kilometer. Den mest exklusiva av modellerna är P100D, som är utrustad med ett 100 kWh batteri och ska ha 542 kilometers räckvidd.

Även om en räckvidd på 400 kilometer låter dig köra fram och tillbaka Stockholm mellan Gävle en gång utan att tanka, är det rimligt att fortfarande vara lite stressad över att få slut på el. En elbils räckvidd varierar stort beroende på körsätt och andra omtändigheter. Tesla har försökt att förebygga denna elstress genom att sätta upp laddningsstationer, så kallade Superchargers, runt om i landet (hitta din närmaste Supercharger här). De har även en inbyggd funktion i bilens GPS-system, som låter dig se hur mycket el din bil förväntas ha kvar när du är framme på destinationen.

Dörrarna på Tesla Model X

En av funktionerna som det talas om flitigast när det kommer till Tesla Model X är bakdörrarna, kanske framför allt på grund av att motornördar inte kan se en bil med måsvingar (på engelska falcon wing) utan att bli alldeles till sig och börja drömma om legendariska sportbilar som Mercedes SLS som vi bara kan drömma om att en dag få sitta i. Model X:s bakdörrar öppnas alltså inte på det vanliga, hederliga sättet snett framåt, utan svängs istället upp mot bilens tak.

Tesla Model X

Men det här är inte det ända uppseendeväckande med Model X:s dörrar. Tesla menar även att livet är för kort för att kasta bort det på at stänga och öppna bildörrar, och ser till att dörren öppnas automatiskt genom ett klick på dörrhandtaget. En annan intressant funktion är att förarens dörr stängs automatiskt med ett lätt tryck på bromspedalen. Dörrarna går såklart även att öppnas med hjälp av den till synes knapplösa nyckeln.

Läs mer: Test av Tesla Model S - grym elbil bryter ny mark

Körglädje

Men en bil vars billigaste modell kostar över en miljon kronor som nyproducerad ska inte bara vara praktisk, den ska också vara rolig att köra. Model X 75D, som är den billigaste av modellerna, har enligt Tesla själva en högsta hastighet på 210 km/h och accelererar från 0 till 100 km/h på 6,2 sekunder. Det här kan jämföras med en av de vanligaste lyx SUV:arna med bensinmotor, Porsche Cayenne, som i sin mest avskalade modell har en topphastighet på 230 km/h och accelererar upp till 100 km/h på 7,7 sekunder.

Någonting som kan påverka körupplevelsen är Model X:s enorma panorama-framruta, som likt en Volkswagen Up! låter såväl chafför som passagerare få en bättre vy framåt.

Att köpa en elbil har flera fördelar. Model X:s elmotor är till exempel placerad i bilens golv, vilket ger en lägre tyngdpunkt och bättre väghållning. Det innebär även att massor av plats frigörs i bilens huv, där du nu kan stoppa ditt bagage.

Tekniska funktioner och andra nördiga detaljer

Vi har redan pratat om de coola dörrarna, men vad finns det mer för futuristiska tekniska detaljer i den här bilen?

En av de största trenderna inom motorindustrin för tillfället är självkörande bilar. Tesla är inget undantag, och Model X är utrustad med många funktioner för att låta dig som chaufför köra lite mindre. Bland annat upptäcker den automatiskt tomma parkeringsplatser längs vägen när du kör, och om du har lust att ta tillfället i akt och parkera i fickan är det bara att luta sig tillbaka och låta bilen sköta fickparkerandet.

Den här typen av omgivningsscannande teknik används även i Model X för att upptäcka fordonen runt omkring dig, inte bara bilar utan även cyklister. Model X är även utrustad med automatiska bromsar som rycker in om du inte hinner upptäcka ett plötsligt hinder.

Snabba fakta:

Tesla Model X
Pris
: C:a 1 – 2 miljoner kronor beroende på modell och tillbehör
Räckvidd: 427 (75 kWh) – 542 km (100 kWh)
Högsta hastighet: 210-250 km/h
Bagageutrymme: 2 180 liter
Hjulsdrift: 4-hjulsdrift
Strålkastare: LED
Dörrar: 5
Säten: 5-7
Mer info: https://www.tesla.com/sv_SE/modelx