Exakt hur vi kommer att köpa våra spel framöver är naturligtvis omöjligt att svara på, men att marknaden håller på att förändras i snabb takt står klart redan nu. För bara några år sedan var det standard att vi traskade in i närmaste elektronikbutik, och köpte våra spel på skiva – numera kan vi bekvämt logga in på vår spelkonsol och klicka hem nästa titel från tv-soffan. Samtidigt ligger spelbranschen efter både musik- och filmbranschen, där Spotify och Netflix helt förändrat vårt sätt att konsumera.

Men det börjar röra på sig även i spelbranschen. För några år sedan introducerade Electronic Arts EA Access där du bland annat kan lira de senaste EA-spelen i upp till tio timmar. Nvidia och Sony har doppat tårna i streamingalternativen, med Geforce Now och Playstation Now, även om ingen av dem har varit särskilt prioriterade. Exempelvis fokuserar Playstation Now närmast uteslutande på Playstation 3-spel, med några få undantag.

Guide: Så kommer du igång med Xbox Game Pass

Frågan är om det inte blir Microsoft som till slut lyckas få oss att sluta handla spel på det traditionella sättet? Vi har testat Xbox Game Pass ett tag nu, och även om tjänsten är långt ifrån perfekt visar den ändå hur vårt spelande kan se ut framöver.

Xbox

Ingen streaming
Xbox Game Pass är enkelt förklarat en prenumerationstjänst som ger dig tillgång till ett stort utbud av Xbox-spel. Det är dock inte tal om någon streamingtjänst. Här bläddrar du visserligen runt i en Netflix-liknande katalog, men spelen behöver du ladda ner till din konsol innan du kan starta. Det i sig är inte särskilt märkligt – streaming av spel fungerar ärligt talat sådär och ställer dessutom enorma krav på infrastrukturen. En del titlar väger in på över 100 GB, så det tar en stund att ladda ner.

Navigationen är enkel, om än lite styvmoderligt behandlad. I kategorin Förstapersonsskjutare hittar vi Mega Man Legacy och Mass Effect medan Action, äventyr och RPG-spel rymmer Farming Simulator 15.

I dagsläget har vi AAA-titlar som Gears of War 4 och Halo 5: Guardians, och bland annat Terraria, Guacamelee och Limbo i indiekatalogen. Dessutom får vi en rad Xbox 360-titlar och ett par pärlor från den allra första Xbox-konsolen. 

Xbox
Det finns ett hundratal titlar att välja mellan.

Kanske inte något utbud att tjuta av glädje åt, men förhoppningsvis fylls det på allt eftersom. För här är grejen med Xbox Game Pass: Microsoft själva har lovat att alla deras förstapartstitlar – däribland kommande Halo- och Forza-spel – ska dyka upp samtidigt till Xbox Game Pass som i butik. Nu har Microsoft inte supermycket utannonserat, men ändå klart spännande att se hur det utvecklar sig.

Priset för kalaset då? Jo, 79 kronor i månaden kostar det och det är inte mycket att bråka om. Gammal skåpmat eller inte, har du nyligen köpt en Xbox One och missat hela spelbiblioteket lär du ha att göra ett bra tag framöver.

Xbox
Klickar du på en titel får du välja om du ska ladda ner spelet eller köpa det (då äger du det oavsett Xbox Game Pass-prenumeration).

Framtiden får utvisa
Så tillbaka till ursprungsfrågan, är Xbox Game Pass då ett exempel på hur vårt spelande kommer se ut framöver? Med tanke på att dagens spel bara blir dyrare och dyrare samtidigt som vi kräver allt mer av dem är det frågan om en prenumerationsmodell räcker för att täcka kostnaderna.

Nåväl, för Microsofts del är det en risk som förmodligen är kalkylerad, men framför allt har jätten knappast något val. För det är tydligt att man inte klarar av att konkurrera mot Sony och Nintendo på lika villkor. Kanske kan det här bli företagets ess i rockärmen? Att man är tidigt ute, och dessutom har hela Windows-målgruppen till sitt förfogande så småningom (i dagsläget är Xbox Game Pass exklusivt för Xbox One), gör att man har stora möjligheter att nå framgång om den här typen av tjänster får ett genomslag.

Men som sagt, det återstår att se. Här och nu är Xbox Game Pass ett intressant experiment. Nu väntar vi bara på att innehållet ska bli lite hetare.


Fakta Xbox Game Pass

Vad: Prenumerationstjänst för Xbox-spel
Format: Xbox One
Kostnad: 79 kronor/månad

plus

Prisvärt.
Enkel navigation.

minus

Utbudet är inte överväldigande.

Betyg 7 av 10