Microsoft vill också vara med i det förhöjda verklighetskriget om ditt vardagsrum. Under Game Developer's Conference berättade företaget att man siktar på att leverera s.k mixed reality-headset till Xbox One och den kommande spelkonsolen Scorpio under 2018.

"Windows Mixed Reality" är Microsofts nya namn på Windows Holographic-plattformen, men teknologin är mer känd som ar – augmenterad eller förstärkt verklighet. Project Scorpio är en mer kraftfull, 4k-kapabel version av Xbox och kommer med stor sannolikhet att rullas ut i butikerna sent i år.

Acer vr-headset

Även om Microsoft inte bekräftade ryktet så väntas även de tredjepartsheadset som är på väg till Windows 10 i samband med Creator's Update fungera med Xbox och Project Scorpio. Såväl Xbox One som pc-enheter använder olika iterationer av Windows 10 som kan köra universella Windowsappar, vilket i så fall gör kompatibiliteten till en icke-fråga.

Under GDC passade Microsoft också på att utannonsera ett mixed reality-headset från Acer. Tidiga versioner av accessoaren ska nå utvecklare inom kort – kanske redan nu i mars. De kommer att bli tillgängliga för allmänheten någon gång efter att Creator's Update nått användarna – men det är oklart om det gäller redan från start.

Ännu mer oklart är hur vr och mixed reality ska rullas ut till Project Scorpio. Den framtida Xbox-konsolen ska som sagt få tillgång till tekniken nästa år, men den sägs även bli vr-kapabel från säljstart. Kommer Scorpio-ägarna att få vänta till 2018 för att få tillgång till vr och mixed reality via tredjepartsheadset eller inte? En teori är att de till en början får nöja sig med vr, för att vid en senare uppdatering också kunna åtnjuta mixed reality-upplevelser.

IDG News