En av uppfinnarna bakom litiumjonbatteriet som används i laptops, telefoner och surfplattor, 94-årige John Goodenough, har tillsammans med sin kollega Maria Helena Braga meddelat att de tagit fram nästa generations batteriteknologi: ett halvledarbatteri (eller solid state-batteri) som erbjuder tre gånger så stor energidensitet som dagens batterier och som dessutom är säkrare.

Missa inte: Smartphonedoldis sätter batterirekord 

Halvledarbatteriet är inte det första av sitt slag, Samsung och MIT samarbetade på ett konkurrerande halvledarbatteri förra året, men forskarna är överens om att halvledarbatterier kan lösa många problem, så som säkerhet. Exempelvis blev Samsung tvungna att återkalla alla sina Galaxy Note 7-smartphones förra året på grund av batteribränder.

Vanligen orsakas batteriproblemen av så kallade dendriter vilka enligt Goodenough och Braga inte kan bildas i deras halvledarbatteri eftersom det använder sig av glaselektrolyter som därtill ska vara mer miljövänliga än dagens batterier. Problemet har istället varit att halvledarbatterier inte kunnat erbjuda lika bra batteritid som litiumjonbatterier, något som Goodenough och Braga nu verkat lösa. Än så länge är det inte känt om något företag köpt rätten att tillverka de nya batterierna.