Nyckeln till framgång i The Legend of Zelda: Breath of The Wild är att testa sig fram. En träsköld är till exempel en riktigt dum idé mot eldpilar och explosiva lådor, medan ett metallsvärd inte är särskilt kompatibelt med åska. Samtidigt är ösregn din perfekta vän när du smyger ifrån fiender, då dina fotspår döljs och steg hörs mindre. Överallt uppmuntras vi att ta steget och leta runt på egen hand, precis som i NES-klassikern från 1986. Nintendo håller oss sällan i handen och det går i princip att spela The Legend of Zelda: Breath of The Wild helt på sitt egna sätt.

Strategi är nyckeln

Till vår hjälp under eskapaderna i Hyrule har vi en så kallad Sheikah Slate. Den ger Link magiska förmågor och låter honom framkalla bomber, nyttja magnetism och frysa tiden. Alla dessa element kommer väl till hands i de olika utmaningarna, där vår logiska bedömning hela tiden sätts på prov. Flera gånger stannar vi upp och tänker: ”är det här berget för brant att klättra i?” eller ”finns det en bättre väg att gå för att komma fram snabbare?”. Breath of The Wild är vår egen sandlåda i Hyrule-reinkarnation och njutningen av att besegra just den utmaningen med just den lösningen är galet belåtande.

The Legend of Zelda: Breath of The Wild

För strategi är ett måste i spelet. Till skillnad från många tidigare delar i serien är The Legend of Zelda: Breath of The Wild stundtals så oförlåtande svårt att det krävs otaliga försök innan vi kommer i mål. Det kan vara så simpelt som att överleva en attack av en grupp fiender. Vi behöver tänka om hela tiden när det kommer till vapen eftersom inget varar för evigt, och så gäller det även när det kommer till sköldar och pilbågar. De tål inte vilken behandling som helst och vi behöver ständigt ta en paus från huvudäventyret för att hitta nya föremål att dräpa monster med.

Samma devis gäller sättet vi fyller på Links hälsa. Glöm jakten på hjärtan – nu är det matlagning som gäller. Genom att samla på oss ingredienser från Hyrules alla hörn kan vi komponera ihop kulinariska stordåd som både ger Link bättre hälsa och gör honom snabbare, fixar bättre kondition och gör så att han tål mer stryk. Det gäller att ständigt ha ett digert förråd av mat – risken att få pisk ute på slagfältet är nämligen stort.