Det kryllar inte direkt av sniperspel så när undertecknad, som ägnade många nätter åt gamla goda Delta Force, fick nys om en sprillans ny version av Sniper Elite, väcktes hoppet. Spelet har släppts för Xbox One, Playstation 4 och pc, och förväntingarna var på topp – även om föregångsspelen i serien gått tämligen obemärkta förbi redaktionen.

Sniper Elite 4

Sniper Elite 4 utspelar sig i Italien och du ska rädda världen från nazister genom att...ja, knäppa så många som möjligt. Storyn är väldigt knapphändig och vi börjar med att bekanta oss med våra vapen på skjutbanan (medan Xbox One tankar ned de sista gigabyten), och här blir vi direkt besvikna. Som varje älgjägare och sportskytt känner till kan du inte bränna av skottet med målet mitt i hårkorset när målet rör sig i sidled på flera hundra meters håll. Den lilla detaljen har utvecklaren struntat i. I ett sniperspel. Trist!

Snygga banor men lite styltigt

Efter en stund på banan känner vi oss redo att ge oss ut på vårt första uppdrag på San Celini Island. Vi väljer först svårighetsgraden Authentic (hardcore), lite med tanke på undertecknads erfarenheter med riktiga jaktvapen, men inser snabbt att det är läge att backa ned ett steg i svårighetsnivån.

Sniper Elite 4

Du spelar i tredje person och kontrollen känns helt okej i kampanjläget där vi klättrar, smyger och letar det perfekta gömstället. Vyerna är riktigt vackra med öppen och väl genomtänkt bandesign, men karaktärernas rörelsemönster är en aning styltiga. Och tredjepersonsläget försvårar en del när vi ligger ned och vrider oss för att hitta rätt skjutställning.

Campa eller kötta

Singelplayerläget är ganska flexibelt ,då det finns många sätt att döda nazister på, och en hel del extra extrauppdrag som ger dig poäng. Exempelvis kan du gillra fällor, eller köra Rambostilen, om du blir otålig och söker lite mer action. Vilket i och för sig ofta straffar sig då din karaktär inte tål speciellt mycket stryk innan det är god natt.

Bäst lycka har vi när vi tar oss fram metodiskt, hittar en bra position högt upp och sedan i lugn och ro fokuserar på att hitta målen. Här gäller det att kontrollera andningen och trycka av i precis rätt ögonblick.

Karaktäristiskt för spelserien är dess kill cam, där du i slow motion exakt ser när kulan tränger in i dina motståndare och mosar organen. Numera även när du går loss med kniven. Coolt tycker säkert många, vi tycker dock att det förtar lite av känslan i spelet när vi har det påslaget.

Sniper Elite 4

Du kan spela Sniper Elite 4 i samarbetsläge, vilket öppnar upp för kul taktiskt spelande med kompisar. Sedan finns även traditionell multiplayer vilket i våra ögon inte är superkul när vi kombinerar spelande i tredje person med massor av campers. På vissa större banor är det roligt att köra deathmatch, men vi tröttnar ganska snabbt då varken vapen, spelupplägg eller kontroll är jätteinspirerande.

Omdöme

Sniper Elite 4 är helt klart ett snyggt spel, bortsett från vissa detaljer (Thomsongeväret ser extremt fyrkantigt och tråkigt ut), och kampanjläget är riktigt kul – om än inte så realistiskt som vi hade hoppats. Om du vant dig vid kontrollen, grafiken och kvaliteten i stort från titlar som Call of Duty lär du bli en aning besviken, men vi gillar friheten i spelet och de stora öppna banorna. Potentialen finns här men vi saknar den rätta stämningen och realismen.


Fakta: Sniper Elite 4

Format: Playstation 4, Xbox One, pc
Testat format: Xbox One
Lansering: Ute nu
Pris: 600 kronor

plus

Grafiken och vyerna
Co-op

minus

Onaturliga rörelser
Kontrollen

Betyg 6 av 10

Sniper Elite 4 Pris vid test: 499 kr.

Bästa pris just nu: 299 kr