I början av mars släpptes så Nintendo Switch över hela världen. Jag har tidigare skrivit att det är en extremt viktig lansering för Nintendo, det här är nämligen konsolen som antingen kan få det klassiska företaget relevant igen, eller helt sätta stopp för deras hårdvarusatsning.

Lanseringen har knappast varit problemfri. Det har snackats om defekta enheter, kontroller som har problem att synka och skärmar som repas av basstationen. Switch saknar också en ordentlig onlinetjänst vid lanseringen, och vänsystemet är rejält tillkrånglat. Om det beror på att Nintendo har stressat ut enheten låter jag vara osagt, och hur omfattande de tekniska bristerna är får tiden utvisa.

Test: Nintendo Switch är ett måste för Zelda-fantasten

Men hur som helst är det omöjligt att inte falla pladask för Switch. Sony och Microsoft skryter ju gärna om hur tekniskt kompetenta deras konsoler är, och det lär bara bli mer av den varan framåt sommaren när Xbox Scorpio ska visas upp. Men oavsett hur mycket kräm konsoljättarna trycker in spelar vi på samma sätt som vi alltid gjort: Med en handkontroll i tv-soffan.

Switch är istället något helt annat. Enheten drivs av ett Nvidia Tegra-chip, som inte alls har möjligheten att hänga med konkurrenterna i teknikhetsen. Samtidigt spelar det inte någon större roll; det är ju flexibiliteten som är den stora fördelen här. Jag har använt konsolen i drygt en vecka nu, och det är verkligen ett perfekt sätt att spela på. Den är flexibel, robust och lätt att använda – och den har ersatt Netflix som mitt nya resesällskap. Även i hemmet är det befriande att inte vara tvungen att sitta fast framför skrivbordet eller i tv-soffan.

Det stora orosmolnet är fortfarande hur Nintendo ska nå ut med sin briljanta lösning. Wii U sålde som bekant inte särskilt bra alls, vilket ledde till att konsolen fick ett väldigt bristande spelutbud. Tredjepartstillverkarna blev snabbt avskräckta, och inte ens Nintendo själva verkade tro på konsolen. Jag håller tummarna så hårt jag bara kan för att Switch inte går samma dystra öde till möte. Bara tanken att kunna spela kommande storspel på nästa långflygning är kittlande.

Konsolernas fördelar jämfört med pc-sidan har ju alltid varit deras enkelhet, och Switch har tagit det till en helt ny nivå. Det här är den perfekta konsolen, oavsett om du är spelnörd, långpendlare eller stressig småbarnsförälder med spelsugna barn.

Förhoppningvis inser bara resten av världen det nu. Och det är ju där problemet ligger. Prislappen på Switch går på strax under 4 000 kronor, utan mjukvara. Ska du ha ett spel och en Pro Controller till hamnar kalaset på runt 5 000 kronor. Det är dyrarare än en Playstation 4, och defintitivt dyrare än någon av Nintendos tidigare bärbara konsoler.

Ge oss en prissänkning, hetare titlar, ett Virtual Console samt en välfungerande onlinetjänst, och Switch kan mycket väl gå hem som ett komplement till de mer traditionella konsolerna.