När vi tidigare i år testade den lilla drönaren Hubsan X4 Plus blev vi glatt överraskade av hur bra den faktiskt fungerade trots sin begränsade storlek. Nu är det dags för en ännu mindre drönare – den nästan mikroskopiskt lilla Speed Devil X-Blade Nano. Tyvärr blir vi denna gång överraskade åt andra hållet, för lilla Speed Devil infriar inte alls våra förväntningar och förhoppningar.

Med sina två gånger två centimeter är Speed Devil X-Blade Nano verkligen en liten lättviktare. Den känns mer som en rejäl mekanisk insekt med egen vilja än något som går att styra och kontrollera i luften. Det ska under våra tester också visa sig att detta inte är så långt från sanningen.

Missa inte: Här är de bästa drönarna just nu

Precis som med Hubsan X4 Plus känns både drönare och fjärrkontroll här väldigt lättviktiga och plastiga och kvalitetskänslan är låg. Men där Hubsan X4 Plus imponerade när den väl kom upp i luften så fortsätter Speed Devil X-Blade Nano tyvärr att leverera besvikelser.

Ett litet plus är att drönaren är så liten att den får plats i ett specialdesignat fack i fjärrkontrollen, vilket gör den smidig att transportera. Dessutom ingår i paketet fyra extra propellrar.

SpeedDevil X-Blade Nano
Drönaren kan på ett smart sätt förvaras i handkontrollen.

Snabbt upp och iväg

Det går föredömligt lätt att komma igång med SpeedDevil X-Blade Nano. Manualen är kort och koncis och det behövs bara 30 minuter för en full laddning. Men sen är det tyvärr slut på det roliga.

För där det var riktigt simpelt och rejält kul att flyga Hubsan X4 Plus, är det svårt och frustrerande att flyga SpeedDevil X-Blade Nano. Den olyckliga kombinationen av en instabil liten drönare och en överkänslig fjärrkontroll gör flygandet av Speed Devil X-Blade Nano till en tålamodsprövande historia.

Att få Hubsan X4 Plus att ligga stadigt och stilla i luften var relativt enkelt. Att få Speed Devil X-Blade Nano att göra detsamma är i praktiken omöjigt. Den drar hela tiden åt alla möjliga och omöjliga håll samtidigt och när vi försöker korrigera med lätta och försiktiga rörelser på fjärrkontrollen sticker den iväg i full fart och kraschar in i en vägg, ett tak, ett golv eller (alltför ofta) ett testredaktörshuvud.

”Det här är en liten rackare som behöver mer utrymme” tänker vi och tar med Speed Devil X-Blade Nano ut för lite utomhusflygning. Ett stort misstag visar det sig, då minsta lilla vindpust effektivt sätter krokben för varje försök att kontrollera den extremt lättviktiga (den väger under tio gram) lilla drönaren.

Kort flygtid

I den mån den överhuvudtaget lämpar sig för flygning fungerar Speed Devil X-Blade Nano alltså bäst för flygning i ett väldigt stort rum inomhus. Detta understryks av den väldigt korta batteritiden med bara cirka fem minuters flygtid per laddning, så närhet till ett eluttag är med andra ord att föredra.

Några extra batterier går heller inte att ha, så efter varje flygning är det bara att snällt vänta i en halvtimme tills SpeedDevil X-Blade Nano är fulladdad igen. Det behövs dock inte så många flygningar innan vi tröttnar helt och stoppar tillbaka Speed Devil X-Blade Nano i sin förpackning för gott.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning