SVT Nyheter rapporterar att den danska advokatbyrån Njord Lawfirm som i februari, på uppdrag av flera internationenlla filmbolag, startade en juridisk process mot svenska internetoperatörer för att få tillgång till uppgifter om fildelare, nu har fått rätt i patent- och marknadsdomstolen.

Telia ska som följd ge ut uppgifter till cirka 5 300 svenska ip-adresser som misstänks för att ha laddat ner ett antal filmer illegalt. Njord Lawfirm har även krävt att få tillgång till samma sorts uppgifter av Bredbandsbolaget, Tele 2 och deras ägare Telenor.

Filmerna som misstänks ha delats illegalt är:

A Royal Affair
The Commune
The Model
A Conspiracy of Faith
In a Better World
The Day Will Come
The Absent One
The Salvation
A Second Chance
I am Here
Melancholia
Love is All You Need
The Keeper of Lost Causes

Domen innebär att Njord Lawfirm nu kan skicka ut “kravbrev” till personerna som misstänks för fildelning med erbjudande om att betala mellan 2000 till 3000 kronor för att slippa ställas inför rätta.

Njord Lawfirm har tidigare skickat ut dessa brev i Norge där Forbrukerrådet, den statliga och oberoende organisationen för konsumentfrågor, ska ha kallat dessa brev för hotbrev och gett rådet om att inte svara eller betala. Svenska konsumentverket har än så länge inte givit något liknande råd.