Tull, garanti, säkerhet – allt du bör tänka på

Att beställa saker från länder utanför EU för med sig en del du måste tänka på för att inte drabbas av obehagliga överraskningar.

Tull och moms

Varor som importeras till EU ska tullas och skattas. Det innebär inte att du alltid kommer behöva betala – många billigare saker som skickas med posten hamnar rakt i brevlådan (Dealextreme påstår att bara 1 procent av skickade varor beläggs med tull). Men du bör ändå räkna med att det kan komma en avi från posten som ber dig betala för att hämta ut paketet.

Garanti

Det här kan vara en betydligt större risk än tull. Om du köper dyrare elektronikprodukter och de går sönder på något sätt har du i princip inga rättigheter. EU:s konsumentlagstiftning gäller inte, och utöver att sajterna ersätter produkter som var skadade redan vid leverans har de inga garantier. Det behöver inte betyda att du bara ska hålla dig till riktigt billiga grejer, men det är definitivt något att ha i åtanke.

Säkerhet

Elektriska prylar och framför allt de med litium-jonbatterier kan utgöra en brandfara. Tänk till exempel på skräckhistorierna om piratladdare. Vår rekommendation är att undvika produkter som ska anslutas till vägguttag, och att ta det försiktigt med uppladdningsbara batterier.

Nästa sida: Bästa prylarna - här sparar du mest