1. Esport - vad är det? (Hint: mer än bara Counter Strike)

Det pratas mer och mer om esport och när till och med Aftonbladet sänder esport live, då kan du vara säker på att det är mer än bara en hobby för nördar som bor hemma hos sina föräldrar. Esport är egentligen bara ett samlingsnamn för kommersiella tävlingar inom datorspel, men några spel är förstås populärare än andra och har nästan blivit synonymt med Esport. Counter Strike, Starcraft och Dota 2 är några av de största. Men det finns även tävlingar i mindre avancerade spel som Tetris.

Vad som gör esporten så intressant idag är att intresset bara växer och växer. Förr var datorspel något du spelade med kompisar i källaren. Sedan kom Dreamhack i slutet av 90-talet. I dag finns fans och följare av turneringar i miljoner, esportstjärnorna har blivit rockstjärnor och företag slåss om att investera miljarder i den nya sporten.


Esport Saahil UNIVeRsE Arora
Saahil "UNIVeRsE" Arora.

2. Amerikansk 28-åring redan mångmiljonär

Saahil "UNIVeRsE" Arora är den person som har dragit in mest vinstpengar av alla esportare. Amerikanens specialitet är spelet Dota 2, där han i skrivande stund har dragit in hela 2 720 590 dollar, eller cirka 24 miljoner kronor från tävlingsvinster.

Esport Sasha Hostyn
Bästa kvinliga spelare på topplistan är Sasha Hostyn, 24, från Kanada som spelat in inte mindre än 1,5 miljoner kronor.

Och det han har tjänat är antagligen betydligt högre om man även räknar in sponsorpengar, annonsintäkter från Youtube och Twitch, och annat som inte är direkta prispengar. Någon som fortfarande tycker att datorspel är för losers?

Källa: esportsearnings.com.


Ludwig Wåhlberg
Ludwig Wåhlberg.

3. Bästa svensk har spelat in 10 miljoner i vinstpengar

Ludwig Wåhlberg är bara 20 år gammal, men har redan vunnit massor i olika esportsammanhang. Han har haft sponsorkontrakt sedan han var 14 år. Idag ligger han på esportearnings.com:s 18-plats över de spelare som tjänat mest pengar på esport. Ludwig, som mest spelar Dota 2, är uppe cirka tio miljoner kronor i prispengar.


Esport tittare

4. Snart tittar 427 miljoner på esport

Att titta på andra som spelar datorspel kan låta trivialt för den oinsatte, men intresset bara ökar och ökar världen över. Enligt Newzoo som följer spelindustrin, så kommer det redan 2019 finnas 427 miljoner människor som antingen är väldigt intresserade, eller tittar ibland på esport.


Esport

5. Esport är BIG business

Bara genom att titta på prissummorna idag så är det enkelt att förstå att esport har blivit enormt populärt. I de största turneringarna rör det sig om tiotals miljoner kronor för de lag som tar hem segern. Bara i spelet Dota 2 har prispengar på totalt en halv miljard kronor delats ut sedan 2011.

Och tittarna bara ökar och ökar (se punkt innan). Det är inte konstigt att företag nu slåss om att hitta investeringar inom området. Mediakoncernen MTG slängde in uppåt en miljard kronor för att köpa bland annat esportsligan ESL. Det var 2015 och redan förra året var intäkterna upp i runt miljarden, skriver DI Digital.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning