På pappret är Tinitell en briljant produkt! En mobiltelefon för barn som bärs som ett armband på handleden så att den inte tappas bort. Och med bara en stor knapp och två små knappar så att den är busenkel att använda. Dessutom stöt- och vattentålig för att tåla barnlek.

Men tyvärr fungerar den inte riktigt så bra i praktiken. Eller rättare sagt, ibland fungerar den precis så bra som man kunde önska, ibland fungerar den inte alls. Allt beroende på vem som bär armbandet och när.

Läs även: Stort test - bästa billiga mobiler

Rätt operatör ett måste

När vi ska dra igång Tinitell stöter vi på problem direkt. Det billiga Hallon-abonnemang vi har skaffat till vårt test visar sig vara ett felköp. Hallon (och systerbolaget Tre) har nämligen inte 2G, vilket är vad Tinitell kräver för att fungera. Att dubbelkolla att den tänkta operatören har 2G är alltså att rekommendera innan köp.

Det Comviq-kontantkort vi snabbt införskaffar istället fungerar dock utmärkt. Därefter går installationen som en dans. Bara att hitta Tinitell med den nedladdade appen och lägga in de mobilnummer som ska vara förinställda (upp till tolv stycken). Dessa är även de enda nummer som kan ringas upp eftersom Tinitell helt saknar knappsats. Det går även att ställa in Tinitell så att dessa kända nummer är de enda som kan ringa till barnet. En mycket smart säkerhetsinställning!

Tinitell
Tinitell finns i fyra olika färger.

Att använda Tinitell är sedan precis lika busenkelt som förväntat. Den sjuåring som hjälper oss med testet har inga som helst problem att lära sig hitta rätt person i ”kontaktboken”, ringa upp, ta emot samtal och höja/sänka volymen.

Ljudet är visserligen inte det bästa, men tillräckligt bra för att kunna ha vettiga samtal med sjuåringen. Och ringsignalen består av såväl ljud som vibrationer och blinkningar, allt för att påkalla uppmärksamheten hos ett lekande barn.

Tinitell
Så här ser gps-spårningen ut i den vuxnes mobiltelefon.

Även gps-spårningen fungerar precis som önskvärt. Med en precision på 1-20 meter utomhus har vi inga som helst problem att hitta vår kurragömma-lekande sjuåring.

Rätt barn och rätt tillfälle

Så långt allt väl och Tinitell gör precis vad den ska. Visserligen är den lite väl stor och klumpig för en barnarm, men det går att ha överseende med. Samma sak med det faktum att den stora knappen gör det lite för enkelt att råka ringa den som ligger först i kontaktlistan av misstag.

Nej, Tinitells stora problem ligger snarare i målgruppen och det faktum att dess användningsområde är tämligen begränsat.

Tinitell
Armbandet är rätt stort och klumpigt för en barnarm.

Vår testmedhjälpande sjuåring tycker det är superroligt att använda Tinitell de första dagarna och ringer glatt och tämligen oavbrutet till samtliga som lagts in i kontaktlistan. När han sedan blir instruerad att bara ringa i nödfall eller om det är något riktigt viktigt tappar han snabbt intresset. Tinitell blir då bara en tråkig och klumpig armboja som han inte vill ta på på morgonen och som snabbt åker av när han kommit till skolan (tack vare gps-spårningen dock lätthittad igen när sjuåringen inte har en aaaaaaaaaning om vart den kan ha tagit vägen under dagen).

Till detta kommer en något tveksam batteritid. De två dygnen är enbart utan några som helst samtal. Pratas det i Tinitell sjunker batteritiden drastiskt och en laddning varje natt är nödvändig.

Kort sagt, visst kan Tinitell användas dagligen om den sätts på ”rätt” barn. För genomsnittsbarnet lär den dock bara vara användbar vi speciella tillfällen som då barnet får gå ned själv till lekplatsen för att leka, gå hem till en kompis i närheten eller åka buss/spårvagn/tunnelbana till en släkting en bit ifrån hemmet. I dessa lägen fungerar den dock alldeles utmärkt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning