Det har gått ett par år sedan vi testade föregångsmodellen, en bil som imponerade stort på oss tack vare prislappen. Tillverkaren var först i världen med att lansera en bil som hybrid, laddhyrid liksom som ren elbil. Sedan dess har konkurrensen dock ökat betydligt samtidigt som det hänt en hel del på funktionssidan. Stora konkurrenten är givetvis Nissan Leaf (världens mest sålda elbil), men snart kommer även Volkswagen med sin ID.3 som ser mycket intressant ut på pappret.

Utvändigt har det hänt en del, framför allt ser grillen lite annorlunda ut. Här ska bilen även kunna öppnas och ta in luft när så behövs, men det såg vi aldrig när vi testade den. Men så var det också under en kall och mörk vecka i november.

Test Hyundai Ionic
Interiören är snygg och materialvalen hyfsat påkostade.

Invändigt har bilen blivit betydligt fräschare än tidigare, i alla fall i Premium+-utförande. Stolarna med läder är ganska bekväma, om än något platta. Den nya centerdisplayen mäter dryga 10 tum och är riktigt trevlig att handskas med, även om bilden inte är top notch kvalitetsmässigt. Vi swipar enkelt mellan tre vyer i hem-läge, och här kommer vi åt de flesta av funktionerna. T ex för att hålla koll på räckvidden och hur ekonomiskt vi kör.

Knappar och reglage i bilen sitter bra placerade. Bakom växelknapparna finns bland annat en knapp som låter oss byta körläge, här kan vi växla mellan Eco, Normal, Sport och Eco+. Det sistnämnda begränsar topphastigheten, vilket känns lite dumt om exempelvis vid omkörningar, och de övriga tre lägena skiljer sig inte speciellt mycket åt.

Bra batterikapacitet

Mätarklustret är helt digitalt, och fokuserat kring effektiv energianvändning, och när vi hämtar testbilen står det att vi ska kunna köra drygt 30 mil på en laddning. Vilket visade sig stämma väldigt väl i praktiken, trots kyligt höstväder och värmen påslagen. Detta är en rejäl förbättring mot föregångsversionen där vi tog oss knappt 20 mil på en laddning. Hyundai har även förbättrat snabbladdningen och bilen ska kunna laddas till 80 procent på under en timme om du använder en 100 kW snabbladdare.

Motorn levererar blygsamma 136 hk och ett vridmoment på 295 Nm, men den känns aldrig slö, framförallt inte från stillastående då kraften kommer omedelbart. Styrningen är lätt och bekväm och bilen är trevlig att köra både i stadstrafik och på landsväg. Den känns inte sportig men heller inte tråkig och seg på något sätt. Vettig, helt enkelt! Komfortmässigt får bilen godkänt även om det läcker in en del vind- och vägbrus när vi får upp hastigheten.

Liksom i föregångsmodellen väljer du körläge med knappar i mitten, en lite annorlunda lösning mot traditionell växelspak.

Test Hyundai Ionic
Växelknapparna är lite udda.

Äntligen uppkopplad

Hyundai är precis som övriga asiatiska biltillverkare tvåa på bollen när det gäller fast uppkoppling och det här är den första modellen från tillverkaren som begåvats med inbyggt simkort. Blue Link heter systemet och den tillhörande appen är enkel att använda och att para ihop den med din bil är mycket smidigt. I appen kan vi se var bilen befinner sig, hålla koll på laddnivån och låsa eller låsa upp dörrarna. Men vi kan även starta klimatanläggningen eller ställa in när laddning ska påbörjas och avslutas.

När du köper en Ionic får du uppkoppling med live-tjänster kostnadsfritt i 5 år, bland annat uppdaterade kartor, fartkameravarnare, vädertjänster mm. Vi gillar framför allt att vi hela tiden ser på hemskärmen var närmaste laddstation finns. Navigatorn i bilen är lätt att hantera, och som i de flesta nya bilar finns även här stöd för Apple Carplay och Android Auto.

Test Hyundai Ionic
Bluelink-appen fungerar riktigt bra.

Bilen har en hel del bra förarhjälpmedel, bland annat adaptiv farthållare och aktiv lane assist. Den sistnämnda funktionen är bra på att hålla koll på filmarkeringar i vägen, men den är något för aggressiv i styrningshjälpen för att vi ska gilla att ha funktionen aktiv när vi kör.


Sensorer med buggar

Bilen har kollisionsvarningssystem som fungerar mycket bra, och även autobroms. Sensorer omkring bilen känner av såväl fotgängare som cyklister, och det är bra hjälp när vi exempelvis backar ut från parkeringsfickor. Lite märkligt bara att parkeringssensorerna framtill inte känner av när vi är på gång att parkera.

När vi svänger in långsamt i en ficka i parkeringshuset registrerar inte de främre sensorerna att vi närmar oss väggen, vi lyckades köra ända emot hindret utan varning. Tricket här för att aktivera sensorerna är att först lägga i backen, sedan växla till Drive, då hoppar de igång. En trist bugg som blir lite irriterande i längden.

Test Ionic 2020

En annan bugg är bluetooth-kopplingen till mobilen. Varje gång vi sätter oss i bilen, med bluetooth som mediakälla, börjar den spela något till synes slumpmässigt valt i vår Iphone. Många nya bilar buggar på liknande sätt, men Ionic är i en klass för sig. Själva uppspelningsljudet från stereon låter emellertid riktigt bra.

Ett annat minus som vi upptäcker när vi kör sena höstkvällar är att belysningen är en svaghet, det märks knappt när vi aktiverar helljuset. Hyundai har satsat på nya LED-ljus bak- och fram, och de är helt klart snygga designmässigt. Men de hade gärna fått vara lite effektivare.

Test Hyundai Ionic
Den feta touchskärmen fungerar riktigt bra, även om den inte håller högsta kvalitet bildmässigt.

Baksätet är hyfsat rymligt, och bagageutrymmet sväljer ganska mycket packning. En miss här är att vi saknar lösning för att hålla matkassarna på plats när vi kör, något som tillverkaren borde tänkt på. En annan sak vi saknar är möjligheten att ställa olika temperatur för förare och passagerare, här finns endast en klimatzon.

M3 rekommenderar

Nu låter det kanske som att vi hittat massor av negativa saker att anmärka på när det gäller den här bilen, men faktum är att den överlag är riktigt bra.

Den tar oss långt på en laddning, har ett lättanvänt och snyggt användargränssnitt och den ger dig mycket för pengarna både när det gäller motor och kvalitetskänsla och sett till moderna funktioner, framför allt på säkerhetssidan. Ionic Electric har helt enkelt alla förutsättningar för att bli en storsäljare.

Omdöme

Hyundai Ionic är en riktigt trevlig och vettig elbil med batterikapacitet så det räcker till de flesta situationer, bortsett då kanske från lite längre semesterresor. Priset känns helt rätt och vi gillar verkligen Bluelink och de flesta andra funktioner bilen erbjuder, även om det finns en del detaljer som stör.

plus

Mycket bil för pengarna
Räckvidden
Bluelink
Säkerhetsfunktionerna

minus

Endast en klimatzon
Buggiga sensorer
För aggressiv Lane assist


Fakta Hyundai Ionic Electric

Tillverkare: Hyundai
Pris: Från 389 900 kr (Trend), före miljöbilsbonus
Pris testbil: 409 900 kr (Premium+), före miljöbilsbonus
Motor: 136 hk synkron elmotor (100 KW)
Drivning: Framhjulsdrift
Prestanda: Uppgift saknas
Räckvidd: 311 km (WLTP)
Batteri: 38,3 kWh
Bagagevolym: 357-1 417 liter (VDA)
Skatt: 360 kr/år

Betyg 4 av 5