Kan artificiell intelligens göra enheter mer lättanvända? Jajamen, om du frågar Samsung, som vill bevisa precis det med sin nya röstassistent Bixby.

Bixby kommer förinstallerad på Galaxy S8 och S8+ som utannonserades i onsdags, och är en assistent som hjälper telefonen att "tala, rekommendera och påminna", enligt Mok Oh, chef inom tjänstestrategi på Samsung.

Tjänsten marknadsförs som ett mer intuitivt sätt att använda och interagera med smartphones. Bixby kan exempelvis få din telefon att utföra specifika uppgifter via ett röstkommando. Tjänsten inkluderar också saker som bildigenkänning och språköversättning ombord på de nya Galaxy-lurarna.

Mikael Lindkvist: Därför blir Galaxy S8 en succé - trots avsaknaden av nytänk

Däremot är inte Bixby någon tjänst i samma stil som Amazons Alexa, Microsofts Cortana eller Apples Siri – även om den delar några av funktionerna. Det är heller inte en direkt ersättare till S-voice, som kommer att leva vidare i Tizen-enheter. Samsung planerar att göra ytterligare enheter redo för Bixby, men det är oklart exakt när och hur detta kommer att ske, enligt Werner Goertz på Gartner.

På de nya Galaxy-telefonerna finns en dedikerad Bixby-knapp. Samsung bjöd inte på några testsessioner med den nya assistenten under sitt Unpacked-evenemang, och meddelade heller inte när Bixby förväntas nå de nylanserade lurarna. Assistenten kan mycket väl finnas ombord när Galaxy S8 och S8+ börjar skeppas den 28 april, men det kan även tänkas att tjänsten kommer som en separat mjukvaruuppdatering vid ett senare tillfälle.

Efter att du tryckt ned Bixby-knappen ska den nya assistenten kunna utföra en mängd uppgifter. Här är några av dem:

Samsung Bixby

Utföra touch-kommandon

Allt du kan göra med en dutt kan även fixas med rösten. Det är Samsungs mål med Bixby, som svarar rappt på kommandon i stil med "ta en selfie", "öppna fotogallerit", "ring ett samtal" och så vidare. Kommandon ska kunna uttalas på en mängd olika sätt – Bixby hajar fortfarande vad det rör sig om.


Bildigenkänning

Galaxy S8-telefonerna kommer att kunna ta bilder, identifiera objekten i dem och bjuda på en kontext. Samsung visade ett exempel på hur Bixby kände igen Flatiron Building i New York och föreslog ett flertal närliggande restauranger. Bildigenkänningen är också tätt knuten till shopping, och låter dig fota av en produkt och publicera bilden på Pinterest (en partner till Samsung). Användare kan även fota en produkt för att få information om priser, utföra köp eller läsa omdömen.


Översättning

Under sin konferens visade Samsung ett häftigt exempel på hur Bixby ska kunna fota text och översätta den till en mängd olika språk. Vi fick däremot ingen närmare demonstration kring hur det faktiskt ska fungera. Bixby stödjer 52 olika språk, men tjänsten baseras inte på Samsungs hemmabyggda teknik. Istället använder sig företaget av en separat partner kring den här tjänsten, och vi fick ingen information om vilka det rör sig om. Ifall Google Översätt är inblandat på något hörn vet vi inte heller.


Lära sig mer om användaren med tiden

Bixby läser in användningsmönster och försöker förutsäga dina smartphone-behov. I Galaxy S8 kommer detta att märkas av på särskilda "kort" som kommer att visas baserat på vad Bixby tror att du vill hitta på härnäst. Om du har som vana att kolla vädret på morgonen kan information av denna karaktär efter en tid börja dyka upp på hemskärmen. På kvällen kan en påminnelse om att ställa väckarklockan ploppa upp. Samsungs mål är att kontextualisera ditt användande av favoritapparna på en och samma plats.

Vilka appar?

Bixby verkar komma till sin fulla rätt i S8:ans kameror med sin utökade funktionalitet. Men en tråkig nyhet är att röstassistenten inte kommer att fungera med alla appar. Initialt talar vi om support i ett fåtal appar, men senare ska Samsung släppa ett mjukvarukit som låter utvecklare bygga in Bixby-funktionalitet i sina egna applikationer. Senare ska också ett gäng API:er släppas, som bland annat ska hjälpa nätbutiker att lägga in sig själva i Bixbys rekommendationsmotor. IoT-tillverkare ska också erbjudas möjlighet att skräddarsy enheter för Samsungs Smart Things-system, som kan få stöd för Bixby vid ett senare tillfälle.