Video ovan: Monika Byléhn på Ericsson berättar om 5G och möjligheterna med tekniken.

Fram till nu har vi tagit bebissteg när det kommer till utvecklingen av mobilnät, åtminstone de senaste åren. Visserligen kunde vi på allvar börja surfa med våra mobiler efter 3g-intåget, men steget till 4g innebar egentligen bara mer av allt – det vill säga snabbare surf och mer utrymme i nätet.

Läs mer: Vad är det – och när kommer det egentligen? Allt du behöver veta om 5g

Om några få år är planen att 5g ska rulla ut på allvar och allt pekar på att vi står inför en mycket större förändring denna gång. Men exakt vad 5g är och vad det kommer betyda för oss är en klurig fråga att ge ett enkelt svar på.

Det mest uppenbara, och det som allra flest användare kommer lägga märke till, är hastigheten. Redan i dag har bland annat Ericsson gjort tester och kommit upp i hastigheter på över 5 GB per sekund, klart snabbare än vad dagens mobilnät är kapabla till. Kort och gott: Om din framtida mobil är utrustad med ett 5g-modem kommer det gå undan.

Missa inte: Din nya superkropp: Här är världens mest avancerade cyborg-kroppsdelar

5G - fortsatta begränsningar

Frågan är bara vad du ska använda den extra hastigheten till. Operatörerna har ju som bekant tävlat med varandra om vem som kan leverera snabbast möjliga mobilnät länge nu, och för vanliga surfbehov fungerar 4g klart godkänt för de allra flesta.

Om du har 100 mbit/s eller 1 gbit/s i hastighet när du surfar på din mobil spelar inte så stor roll.

Snabbare hastigheter är visserligen alltid välkommet med tanke på utvecklingen. Numera har vi större behov av att strömma högupplöst videomaterial, och ladda ned stora filer än för bara några år sedan, men då kommer vi in på problemet med datatak. I dag har operatörerna en begränsning för hur mycket data du får förbruka varje månad, och den begränsningen ser inte ut att försvinna framöver.

Läs mer: Därför kan operatörerna tjäna storkovan på ditt mobilsurfande

Ulf Seijmer
Ulf Seijmer på Induo menar att operatörerna lär fortsätta med sina datatak.

– Operatörerna lär fortsätta med sina datatak. Samtidigt tror jag att den som vill slå sig in med en annan typ av strategi har goda möjligheter till det, säger Ulf Seijmer på Induo, ett företag som har lång erfarenhet av datakommunikation.

Nästa sida: Styra en bil via 5G