Av tradition är gamingheadsets inte direkt återhållsamma sett till design och funktion. Ofta får vi dras med grälla färger, blinkande dioder och mängder med knappar som vi aldrig egentligen använder. Visst kan det vara på sin plats att trycka in så många funktioner som möjligt när vi ändå förväntas betala över 1 000 kronor för bra ljud – ofta mer än så – men samtidigt är det lätt hänt att det blir lite väl krångligt.

Med det sagt kommer Logitech G533 som en befrielse. Det här är visserligen ett stort headset som du knappast kommer vilja använda utanför spelrummet, men det är enkelt designat med förhållandevis få saker att hålla reda på. Det är täckt i mattsvart plast, med något mer putsade kåpor. På den vänstra kåpan ryms tre knappar: ett rullhjul för volym, en Logitech-knapp (som är programmeringsbar, men som i standardutförandet stänger av mikrofonen) och en knapp som slår av/på headsetet. Svårare än så behöver det ibland inte vara. I den vänstra kåpan ryms också mikrofonen.

Bekvämt utformat och superenkel installation

Enkelheten går även igen i själva kåpskydden. Vi snackar inte om något flashigt material, utan det är istället behagligt dämpat textil, som är bekvämt även under långa sessioner. Det blir visserligen lite varmt att ha på sig efter en stund, men det är ett problem som i stort sett samtliga gamingheadsets tampas med – och knappast något minus i sig.

g533

Installationen kunde inte vara simplare. Du sätter den medföljande usb-stickan i en usb-port på din dator, och synkar därefter headsetet. G533 saknar vanligt 3,5 mm-uttag, vilket gör att du inte kan använda det till din mobil – något som känns trist med tanke på vad det kostar.

Finjustera ljudet

I vanlig ordning sköter du inställningarna via ett externt program – i detta fall Logitech Gaming Software. Det är hyfsat enkelt att navigera och här kan du ställa in ljudet i detalj – antingen manuellt eller med hjälp av ett gäng förinställda profiler. Direkt ur lådan låter det helt okej, men vi rekommenderar verkligen att du justerar ljudet en aning innan du börjar använda headsetet på allvar.

Ljudmässigt då? Jodå, nog leverar G533 även på det här planet. Likt de flesta moderna gamingheadset får vi 7.1 surroundljud, som visserligen inte är riktigt samma sak som ett traditonellt 7.1-system i ditt vardagsrum, men som ändå fungerar riktigt bra. Virtuell surround har förbättrats en hel del genom åren, och G533 är faktiskt ett av de bättre vi har testat. Det är lätt att höra varifrån olika ljud kommer, vilket inte minst är användbart i onlinefokuserade actionspel som Overwatch. För den som absolut inte vill använda surround går det självklart att ställa in headsetet på stereoljud istället.

g533

Främst för spel

Själva ljudbilden är, åtminstone efter att vi har justerat nivåerna en del på egen hand, riktigt behaglig – och nästan i klass med de allra bästa headseten på marknaden. Det låter kanske inte riktigt lika tungt som toppmodellerna men ljudet är överlag klart och ungefär som vi vill ha det när vi lirar spel. Och som sagt, beroende på vad du spelar är det enkelt att ställa in detaljerna.

För musik och film finns det helt klart bättre alternativ. Här blir ljudet lite väl grötigt, men det brukar som bekant inte vara den starka sidan hos gamingheadsets. Och med tanke på att G533 dessutom saknar 3,5 mm-uttag är det uppenbart att Logitech helt fokuserar på spel här.

Även ljudet i mikrofonen låter bra. Här finns dessutom ett filter som gör ett dugligt jobb med att ta bort s-ljud och liknande.

Slutligen måste vi nämna batteritiden. Den ligger på 15 timmar, vilket är imponerande för ett avancerat gamingheadset.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning